Cechy | |
Data palenia | 19.05.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86.5 |
Costa Rica Fatima Higuito Red Honey
Kostaryka szczyci się ośmioma regionami uprawy kawy, z których najsłynniejszym jest Tarrazú. Ograniczony Oceanem Spokojnym na zachodzie i pasmem górskim Kordylierów na wschodzie, jest regionem bujnej roślinności i zapierających dech w piersiach widoków. Przede wszystkim Tarrazú to idealne miejsce do uprawy kawy Arabica. Duże wysokości i osadowy skład gleby sprzyjają gładkiej i delikatnej kwasowości, z której słyną te kawy, a pobliska rzeka Pirrís zaopatruje region w świeżą wodę.
Kawa jest uprawiana na farmie Tres Milagros w Higuito, Tarrazú od ponad 50 lat a gospodarstwem zarządza rodzina Facusse. Zarządzają oni około 65 hektarami ziemi. W ostatnich dziesięcioleciach rodzina skupia się głównie na kawie typu speciality i uprawia się odmiany takie jak Geisha i Caturra z zaangażowaniem zrównoważonych praktyk rolniczych.
Po zebraniu, dojrzałe owoce transportowane są do Beneficio Fatima, gdzie są przetwarzane. W pierwszym etapie wiśnie są częściowo rozcierane na miazgę. Około 80% śluzu pozostaje na ziarnach. Następnie wiśnie są umieszczane na wzniesionych afrykańskich łóżkach na dziesięć dni. W tych dniach są stale kontrolowane i chronione przed zbyt gorącymi lub wilgotnymi warunkami atmosferycznymi. Końcowy etap suszenia odbywa się w suszarce bębnowej, aby umożliwić równomierny proces suszenia. Po 2-3 miesiącach leżakowania kawa jest ostatecznie sortowana i przygotowywana do transportu.
Kraj: Costa Rica
Region: Tarrazu
Stacja obróbki: Tres Milagros
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Cattura
Rodzaj obróbki: Red Honey
SCA: 86,5
Słodka, czerwone wiśnie, winna, aksamitne body