Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Costa Rica Fatima Honey

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Costa Rica Fatima Honey - Cechy
Cechy
Data palenia19.05.2022
Stopień paleniaLight
SCA86.5

Costa Rica Fatima Higuito Red Honey

 

Kostaryka szczyci się ośmioma regionami uprawy kawy, z których najsłynniejszym jest Tarrazú. Ograniczony Oceanem Spokojnym na zachodzie i pasmem górskim Kordylierów na wschodzie, jest regionem bujnej roślinności i zapierających dech w piersiach widoków. Przede wszystkim Tarrazú to idealne miejsce do uprawy kawy Arabica. Duże wysokości i osadowy skład gleby sprzyjają gładkiej i delikatnej kwasowości, z której słyną te kawy, a pobliska rzeka Pirrís zaopatruje region w świeżą wodę.

Kawa jest uprawiana na farmie Tres Milagros  w Higuito, Tarrazú od ponad 50 lat a gospodarstwem zarządza rodzina Facusse. Zarządzają oni około 65 hektarami ziemi. W ostatnich dziesięcioleciach rodzina skupia się głównie na kawie typu speciality i uprawia się  odmiany takie jak Geisha i Caturra z zaangażowaniem zrównoważonych praktyk rolniczych.

Po zebraniu, dojrzałe owoce transportowane są do Beneficio Fatima, gdzie są przetwarzane. W pierwszym etapie wiśnie są częściowo rozcierane na miazgę. Około 80% śluzu pozostaje na ziarnach. Następnie wiśnie są umieszczane na wzniesionych afrykańskich łóżkach na dziesięć dni. W tych dniach są stale kontrolowane i chronione przed zbyt gorącymi lub wilgotnymi warunkami atmosferycznymi. Końcowy etap suszenia odbywa się w suszarce bębnowej, aby umożliwić równomierny proces suszenia. Po 2-3 miesiącach leżakowania kawa jest ostatecznie sortowana i przygotowywana do transportu.

 

Kraj: Costa Rica

Region: Tarrazu

Stacja obróbki: Tres Milagros

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Cattura

Rodzaj obróbki: Red Honey

SCA: 86,5

 

Słodka, czerwone wiśnie, winna, aksamitne body

 

instagram
Facebook