Cechy | |
Data palenia | 11.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87,5 |
Costa Rica Las Palomas honey
Finca Las Palomas należy do rodziny Monge García, na czele której stoją Jorge Adan Monge Garbanzo, jego żona Flor Mayela García Valverde i ich dzieci Jorge Leonardo, Leandro Antonio, Daniel José i María Isabel. Pierwszym właścicielem był dziadek o imieniu Adam Monge Picado, później plantację odziedziczył jego syn Toño Monge Picado i przekazał je obecnemu właścicielowi Jorge Adam Monge Garbanzo.
Plantacja zajmuje powierzchnię 6 hektarów i nosi nazwę Las Palomas ze względu na różne ptaki które można znaleźć w tym regionie. Don Jorge zatrudnia dwóch pełnoetatowych robotników rolnych, a grupa 25 zbieraczy odwiedza plantacje w okresie żniw. Kawa jest dostarczana do pobliskiego Stowarzyszenia Producentów Rolnych Gmin Acosta i Aserrí (ASOPROAAA), które przetwarza kawę i cytrusy na obszarach Acosta, Jorco i Palmichal, a także oferuje swoim członkom wsparcie finansowe, handlowe i techniczne. Stowarzyszenie ma duży wpływ na ożywienie produkcji rolnej w regionie i jest unikatowe w swojej ofercie jako przetwórca identyfikowalnych mikro partii o zróżnicowanej jakości. ASOPROAAA, zostało założone we wrześniu 1998 roku, po niszczycielskich zniszczeniach w regionie przez huragan Mitch. Rozrosły się i obecnie liczą nieco ponad 1150 członków.
Owoce dla tej partii zostały dostarczona do ASOPROAAA przez Don Jorge 18 lutego i przetworzone tego samego dnia. Przed rozdrobnieniem w celu usunięcia skórki owocu i części miąższu owoce są najpierw sortowane. W procesie honey, około 70% miąższu pozostaje na ziarnach. Następnie na podniesionych łożach pozostawia się ziarna na sześć dni, aż do całkowitego wyschnięcia. Kawa jest pozostawiona nieruchomo przez pewien czas aby nadać trochę owocowego posmaku, a następnie obracana z przerwami podczas procesu suszenia, aby równomierne osuszyć i osiągnąć najwyższą jakość.
Kraj: Kostaryka
Region: Acosta
Producent: Jorge Adam Monge Garbanzo
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Catuai, Caturra
Rodzaj obróbki: Honey
SCA: 87,5
Toffi, Karmel, Czekolada, Śliwka,