Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Costa Rica Las Palomas honey 200g

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Costa Rica Las Palomas honey 200g - Cechy
Cechy
Data palenia20.09.2021
Stopień paleniaLight
SCA87,5

Costa Rica Las Palomas honey

 

Finca Las Palomas należy do rodziny Monge García, na czele której stoją Jorge Adan Monge Garbanzo, jego żona Flor Mayela García Valverde i ich dzieci Jorge Leonardo, Leandro Antonio, Daniel José i María Isabel. Pierwszym właścicielem był dziadek o imieniu Adam Monge Picado, później plantację odziedziczył jego syn Toño Monge Picado i przekazał je obecnemu właścicielowi Jorge Adam Monge Garbanzo.

 

Plantacja zajmuje powierzchnię 6 hektarów i nosi nazwę Las Palomas ze względu na różne ptaki które można znaleźć w tym regionie. Don Jorge zatrudnia dwóch pełnoetatowych robotników rolnych, a grupa 25 zbieraczy odwiedza plantacje w okresie żniw. Kawa jest dostarczana do pobliskiego Stowarzyszenia Producentów Rolnych Gmin Acosta i Aserrí (ASOPROAAA), które przetwarza kawę i cytrusy na obszarach Acosta, Jorco i Palmichal, a także oferuje swoim członkom wsparcie finansowe, handlowe i techniczne. Stowarzyszenie ma duży wpływ na ożywienie produkcji rolnej w regionie i jest unikatowe w swojej ofercie jako przetwórca identyfikowalnych mikro partii o zróżnicowanej jakości. ASOPROAAA, zostało założone we wrześniu 1998 roku, po niszczycielskich zniszczeniach w regionie przez huragan Mitch. Rozrosły się i obecnie liczą nieco ponad 1150 członków.

 

Owoce dla tej partii zostały dostarczona do ASOPROAAA przez Don Jorge 18 lutego i przetworzone tego samego dnia. Przed rozdrobnieniem w celu usunięcia skórki owocu i części miąższu owoce są najpierw sortowane. W procesie honey, około 70% miąższu pozostaje na ziarnach. Następnie na podniesionych łożach pozostawia się ziarna na sześć dni, aż do całkowitego wyschnięcia. Kawa jest pozostawiona nieruchomo przez pewien czas aby nadać trochę owocowego posmaku, a następnie obracana z przerwami podczas procesu suszenia, aby równomierne osuszyć i osiągnąć najwyższą jakość.

Kraj: Kostaryka

Region: Acosta

Producent: Jorge Adam Monge Garbanzo

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Catuai, Caturra

Rodzaj obróbki: Honey

SCA: 87,5

 

Toffi, Karmel, Czekolada, Śliwka, 

 

 

instagram
Facebook