Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Costa Rica La Falda Sarchimor Honey

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Costa Rica La Falda Sarchimor Honey - Cechy
Cechy
Data palenia10.01.2020
Stopień paleniaLight

Kawa ta jest produkowana w San Ignacio de Acosta, jakieś dwie godziny samochodem od San José (stolica kraju) na plantacji o nazwie „La Falda”. La Falda” oznacza spódnicę w języku hiszpańskim a nazwa pochodzi od topografii plantacji, gdyż plantacje kawy otaczają małą góry co wygląda jak spódnica. Właściciel Miguel Diaz odziedziczył plantację od ojca i praktykuję najlepszą wiedzę starej szkoły (jego tata) i nowe praktyki zalecane przez inżynierów. Cztery lata temu w Palmichal-Micro Mill podjęli decyzję o przetwarzaniu kawy z La Falda w swoim mikro-młynie ze względu na nieskazitelną lokalizację, praktyki rolnicze i zaangażowanie przy zbiorach gdzie zbierane są tylko dojrzałe owoce. Palmichal był w stanie podnosić jakość kawy z La Falda rok po roku.

SARCHIMOR

Hodowcy w Portugalii rozpoczęli prace nad stworzeniem nowych odmian, kawa która byłaby odporna na chorobę, ale z możliwością sadzenia bardziej gęsto. Jedną z odpornych na rdzę odmianę Timor Hybrid, o nazwie HDT CIFC 832/2, skrzyżowano z odmianą Villa Sarchi, aby stworzyć hybrydę 361 (H361). Hybryda została nazwana „Sarchimor”. Należy zauważyć że pod nazwą Sarchimor ukrywa się grupa wielu różnych odrębnych odmian o podobnym pochodzeniu ”


Kawa została przetworzona w Palmichal Micro Mill (http://palmichalmicromill.com/).

Polowanie w Kostaryce jest nielegalne, jednak zawsze znajdą się ludzie, którzy nie przestrzegają prawa. Miguel poważnie angażuje się w utrzymywanie nielegalnych polowań z dala od swojego obszaru. W La Falda można zobaczyć wiele zwierząt, takich jak króliki, szopy pracze, wiewiórki, mnóstwo ptaków.

 

Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Plantacja: La Falda
Producent: Miguel Diaz Gamboa
Wielkość uprawy: 4 ha
Wysokość uprawy: 1700 mnpm
Odmiana: Sarchimor
Obróbka: Yellow Honey

Jedwabiste ciało, wysoką słodycz i smaki owoców pestkowych.

instagram
Facebook