Cechy | |
Data palenia | 10.06.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Kawy w Las Lajas uprawiane są organicznie od ponad 30 lat. Od 2000 roku plantacja otrzymała certyfikat poświadczający uprawę bez użycia środków chemicznych (wszystkie nawozy wytwarzane są naturalnie). Jest to pierwsza taka farma w Kostaryce. Uprawiana jest na niej wyłącznie Arabika, przeważają gatunki Caturra i Catuaí, chociaż znajdą się także drzewka Villa Sarchi, Red Bourbon, Kenya i Obata. Zbiory odbywają się metodą ręczną, dzięki której zbierane są tylko dojrzałe i najlepsze owoce kawowe. Kolejnym procesem jest naturalna obróbka, lecz z uwzględnieniem innowacyjnych sposobów wymyślonych przez rodzinę Chacon.
Obróbka Perla Negra
Obróbka naturalna na plantacji Las Lajas została zastosowana nieco przypadkowo. W lutym 2008 r. trzęsienie ziemi nawiedziło region Sabanilla de Alajuela Costa Rica Central Valley, a sama plantacja pozostała bez wody i energii elektrycznej w najważniejszym okresie zbiorów. Aby nie stracić części produkcji, rodzina Chacon zdecydowała, że jedyną możliwością jest kontynuowanie zbierania kawy i przetworzenie owoców bez energii. W ten sposób narodziła się pierwsza naturalna kawa w Kostaryce.
Tylko najbardziej doskonałe wiśnie są przetwarzane przy użyciu metody "Perla Negra". Po dostarczeniu do młynu wiśnie są moczone w czystej wodzie w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń lub brudu. Następnie natychmiast umieszcza się je na afrykańskich łóżkach (podniesionych), gdzie powoli, naturalnie suszą się przez 15-22 dni. Ze względu na wymagający proces, maksymalnie 10% rocznej produkcji gospodarstwa jest przetwarzane jako Perla Negra.
- Kraj pochodzenia: Kostaryka
- Region: Sabanilla de Alajuela Costa Rica Central Valley
- Gatunek: Caturra, Catuaí
- Uprawa: organiczna
- Metoda obróbki: Perla Negra
- Gospodarstwo rolne/stacja: Las Lajas Organic Farm
- Stopień palenia: jasny
- Wysokość upraw: 1300 - 1500m npm