Cechy | |
Data palenia | 01.12.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Jedne z najlepszych kaw na świecie uprawiane są w jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. Kawa przybyła do Kostaryki z Kuby w 1729 roku. Bogata gleba wulkaniczna i doskonały klimat zapewniły dobre warunki do uprawy kawy. Do dziś kawa i banany są najważniejszymi produktami eksportowymi Kostaryki. W tym kraju uprawia się tylko ziarna Arabiki, produkcja robusty jest zabroniona.
W Tarrazu kawa rośnie tam, gdzie góry dotykają chmur. Tutaj ziemia wulkaniczna doskonale łączy się ze słońcem i deszczem, aby nadać ziarnom kawy idealne body, aromat i wielkość. Tarrazu to obszar na południe od San José, znany z upraw kaw o czystym smaku. Z powodu zimnych nocy, drzewa rosną wolniej nadając kawie pełniejszy smak. Kwasowość jest wyższa i przyczynia się do lepszego smaku.
Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana: Caturra, Catuai
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Obróbka: myta i suszona na słońcu
SCA: 84
Słodki i kwiatowy aromat, wyraźna kwasowość o intensywnym czekoladowym smaku.