Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Dominican Republic Santo Domingo

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Dominican Republic Santo Domingo - Cechy
Cechy
Data palenia14.06.2021
Stopień paleniaMedium

Dominican Santo Domingo washed

 

 

Kawa z Dominikany od dawna pozostaje w cieniu produktów z sąsiednich krajów, takich jak Jamajka i Portoryko, ale łatwo można ją zakwalifikować jako jedną z najlepszych kaw pochodzących z Karaibów.

 

Uważa się, że kawa została tu sprowadzona około początku XVIII wieku. Dwie popularne relacje opowiadają nieco różne historie o tym wydarzeniu. Pierwsza wymienia 1734-35 jako rok, w którym człowiek o imieniu Gabriel de Clieu przywiózł ziarenka kawy na terytorium znane wówczas jako San Domingo. Druga relacja śledzi historię kawy do początku XVIII wieku, kiedy to hiszpańscy imigranci przewieźli kawę z wyspy zwanej Martynika. W ciągu stu lat kawa zaczęła odgrywać coraz większą rolę w eksporcie tego obszaru, stanowiąc 30% jego całkowitej produkcji. Dzieje się tak po części dlatego, że Dominikana została obdarzona kilkoma warunkami geograficznymi, które sprawiają, że jej ziemia nadaje się do uprawy kawy. Ma dość urozmaicone tereny, obfite opady deszczu które utrzymują się przez cały rok, a różne mikroklimaty występujące na całej Dominikanie przyczyniają się do poprawy jakości produkowanej tu kawy.

 

Wysokość nad poziomem morza jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jakości kawy, ale na Dominikanie może się ona znacznie różnić, sięgając od 600 do 1450 metrów nad poziomem morza. Wszystkie kawy które rosną powyżej 1200 metrów, klasyfikowane są jako HB /Hard Bean/, co przekłada się na gęstszy, bardziej złożony i bogatszy smak. Duża część kaw jest tu uprawiana w cieniu, a tylko około 10% produkcji rośnie na obszarach słonecznych. Oprócz wysokości, kawa potrzebuje także wilgotnych warunków do wzrostu, a całoroczny deszcz to zapewnia. Prawie 90% wszystkich plantatorów kawy zobowiązało się również do uprawy ziaren tylko w strefach wolnych od herbicydów i pestycydów, przestrzegając najbardziej rygorystycznych standardów produkcji.

 

Korzystne warunki geograficzne, choć ważne, nie mogą się równać z drugim powodem, dla którego kawa stała się tak ważną uprawą na Dominikanie, czyli sposobem, w jaki stała się częścią stylu życia tubylców. Tylko około 20% całej produkowanej rocznie kawy jest eksportowane do innych krajów, a aż 80% jest konsumowane lokalnie. Już tylko ta statystyka pokazuje, jak bardzo obywatele Dominikany kochają swoją kawę. Przeciętny obywatel spożywa około 3 kg kawy rocznie, pijąc kilka filiżanek w ciągu dnia.

 

Najwyższej jakości ziarna pochodzą z regionów Barahona i Cibao. Kawa z regionu Cibao jest szczególnie znana ze swoich orzechowych i czekoladowych nut, a niska kwaskowatość sprawia, że jest to doskonała propozycja dla osób, których żołądki są wrażliwe na kawę. Inne znane regiony to Sierra Central, Bani, Ocoa, Neyba i Juncalito. Spośród nich Bani i Ocoa produkują kawy, które są łagodniejsze, z bardziej subtelnymi nutami.

 

Kraj: Dominikana

Region: Barahona

Wysokość uprawy: 1450mnpm

Odmiana: Typica Caturra, Pacas

Rozdaj obróbki: myta

 

 

instagram
Facebook