Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ecuador Vilcabamba Especial de Apecael

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ecuador Vilcabamba Especial de Apecael - Cechy
Cechy
Data palenia12.01.2021
Stopień paleniaMedium
SCA84,5

Ecuador Vilcabamba Especial de Apecael

 

Na południu Ekwadoru, na idyllicznym płaskowyżu otoczonym potężnymi Andami, leży mała wioska Vilcabamba. Z keczua, języka Inca, nazwa tłumaczy się jako „Święta Dolina”. To miejsce jest szczególnie błogosławione; nigdzie indziej w zachodnim świecie nie ma więcej osób w tak podeszłym wieku które jednocześnie cieszą się najlepszym zdrowiem.

Podczas żniw, od czerwca do października, rodziny zbierają dojrzałe, czerwone wiśnie  które są potem myte w wodzie z pobliskiej górskiej rzeki. Następnie kawa jest powoli suszona na słońcu i ręcznie sortowana. Niezwykła jakość powiązana jest z  małą ilością  produkowanej kawy, ponieważ jest ona uprawiana tylko przez małe gospodarstwa.

„Gdybym nie mogla pić kawy, brakowało by mi jednej z najpiękniejszych rzeczy w moim życiu." - mówi mieszkanka Vilcabamba, Julia Avelina Leon, obecnie 97 lat, która jest pasjonatką cennych ziarenek kawy.

 

 

Kraj:  Ekwador

Region: Vilcabamba, Andes

Spółdzielnia: Asociación Agroartesanal De Pequeños Productores De Café Especial Del Cantón Loja APECAEL

Wysokość uprawy: 1500mnpm

Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 84,5

 

 wiśnia, karmel, pomarańcza

 

APECAEL to organizacja zrzeszająca małych ekologicznych producentów kawy Specialty z południowo-wschodnich parafii Cantón Loja (Malacatos, San Pedro de Vilcabamba, Quinara i Yangana), która w zrównoważony sposób wytwarza kawę Specialty i która przyczynia się do poprawy warunków społecznych i socjalnych rodzin kawowych.

instagram
Facebook