Cechy | |
Data palenia | 15.01.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84,5 |
Ecuador Vilcabamba Especial de Apecael
Na południu Ekwadoru, na idyllicznym płaskowyżu otoczonym potężnymi Andami, leży mała wioska Vilcabamba. Z keczua, języka Inca, nazwa tłumaczy się jako „Święta Dolina”. To miejsce jest szczególnie błogosławione; nigdzie indziej w zachodnim świecie nie ma więcej osób w tak podeszłym wieku które jednocześnie cieszą się najlepszym zdrowiem.
Podczas żniw, od czerwca do października, rodziny zbierają dojrzałe, czerwone wiśnie które są potem myte w wodzie z pobliskiej górskiej rzeki. Następnie kawa jest powoli suszona na słońcu i ręcznie sortowana. Niezwykła jakość powiązana jest z małą ilością produkowanej kawy, ponieważ jest ona uprawiana tylko przez małe gospodarstwa.
„Gdybym nie mogla pić kawy, brakowało by mi jednej z najpiękniejszych rzeczy w moim życiu." - mówi mieszkanka Vilcabamba, Julia Avelina Leon, obecnie 97 lat, która jest pasjonatką cennych ziarenek kawy.
Kraj: Ekwador
Region: Vilcabamba, Andes
Spółdzielnia: Asociación Agroartesanal De Pequeños Productores De Café Especial Del Cantón Loja APECAEL
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 84,5
wiśnia, karmel, pomarańcza
APECAEL to organizacja zrzeszająca małych ekologicznych producentów kawy Specialty z południowo-wschodnich parafii Cantón Loja (Malacatos, San Pedro de Vilcabamba, Quinara i Yangana), która w zrównoważony sposób wytwarza kawę Specialty i która przyczynia się do poprawy warunków społecznych i socjalnych rodzin kawowych.