Cechy | |
Data palenia | 04.06.2019 |
---|
Z terenów wulkanicznych Salwadoru, przychodzi bardzo słodka kawa uprawiana w cieniu i przetwarzana metodą Honey.,
Plantacja San Joaquin, należąca do rodziny Pacas od 1906 roku, zajmuje 31 hektarów i znajduje się w najwyższym punkcie na wschodnich zboczach wulkanu Lamatepec. Dlatego ludzie nazywają ją „The farm of the morning sun”.
Rośliny kawy rosną w cieniu drzew Inga i odbierają słońce do południa. Kawa odmiany Red Bourbon jest przetwarzana przy użyciu metody Honey, która wzmacnia jej słodkie nuty i body.
Santa Ana to ważny ośrodek handlowy i przemysłowy, węzeł drogowy i kolejowy położony przy Autostradzie Panamerykańskiej. Otacza go ważny region rolniczy, gdzie uprawia się głównie kawę i trzcinę cukrową.
Miasto zostało założone w 1708. Znaleźć tu można wiele interesujących przykładów XVIII-wiecznej hiszpańskiej architektury kolonialnej, m.in. neogotycką katedrę (Catedral de Santa Ana), ratusz miejski (Alcaldía Municipal) i teatr (Teatro de Santa Ana). Nazwa San Joaquin została nadana na cześć męża patronki pierwotnego miasta rodziny Pacas.
Origin : El Salvador
Region : Santa Ana
Producer : Pacas Family
Altitude : 1,500 - 1,600 m
Variety : Red Bourbon
Process : Honey
Słodka jak galaretka owocowa, kwasowość lekko odczuwalna w posmaku z nutą mandarynek i czekolady.
San Joaquin y Señora Santa Ana