Cechy | |
Data palenia | 06.12.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 81 |
El Savador Asociacon de Mujeres de la Cordillera del Balsamo washed
Produkcja kawy w Salwadorze kształtowała jego historię przez ponad 100 lat i od połowy XIX wieku wnosi znaczący wkład w salwadorską gospodarkę. Aż do wojny domowej w latach 80. Salwador był jednym z najlepiej zorganizowanych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej, cieszącym się międzynarodową reputacją pod względem jakości i wydajności. Po zakończeniu wojny kraj stara się odbudować produkcję. Dzięki bogatym glebom wulkanicznym i łagodnemu klimatowi Salwador zapewnia doskonałe warunki do uprawy kawy i jest domem dla niektórych z najbardziej poszukiwanych odmian na świecie.
Pasmo górskie Cordillera del Bálsamo znajduje się w zachodnim regionie kraju, kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Salwadoru. W tym regionie na stromych zboczach wulkanu Quetzaltepec znajduje się wiele plantacji kawy. Do tej kawy, ręcznie zostały zebrane najlepsze owoce z czterech plantacji w regionie: Finca San Luis, Finca San Pedro, Finca San Jose Buena Vista i Finca La Trinidad. Po zebraniu owoce kawowca są sortowane, rozdrabniane i myte. Następnie ziarna są rozkładane na tarasach, aby wyschły na słońcu. Potem, kawa jest pakowana i przygotowywana do transportu.
Salwador to najmniejszy, ale najgęściej zaludniony kraj Ameryki Środkowej. Kraj ma szczególny klimat z wysokimi temperaturami w ciągu dnia i zimnymi nocami. W wyższych regionach różnica temperatur między dniem a nocą jest dość wyraźna, podczas gdy na wybrzeżu jest szczególnie gorąco.
Pierwsze wzmianki o produkcji kawy w Salwadorze sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku. Od tego czasu produkcja kawy znacząco przyczyniła się do rozwoju gospodarki kraju. Trzydzieści lat później, w 1880 roku, Salwador był czwartym co do wielkości producentem kawy na świecie. W tym czasie uprawiano około dwa razy więcej kawy niż dzisiaj. W XX wieku Salwador był jednym z najbardziej rozwiniętych krajów Ameryki Środkowej i poczyniono ogromne inwestycje w infrastrukturę: zbudowano drogi, porty i linie kolejowe. Wiele z tych inwestycji zostało sfinansowanych z eksportu kawy. Salwador słynął z wysokiej jakości kawy aż do lat 80., kiedy wybuchła wojna domowa. Od tego czasu produkcja kawy znacznie spadła.
Dziś w Salwadorze uprawia się tylko Arabikę, zwłaszcza odmiany Bourbon oraz Pacas i Pacamara. W Salwadorze nadal istnieje kilka dużych posiadłości. Jednak większość kawy jest produkowana przez drobnych rolników. Większość tej kawy jest bardzo dobrej jakości. W sumie kawa z Salwadoru stanowi około 2% światowego eksportu.
Kraj: Salwador
Region: Comasagua
Wysokość uprawy : 1300 mnpm
Odmiana: Bourbon, Pacas, Catuai, Anacafe 14
Proces obróbki: washed
Plantacja: San Luis, San Pedro, San Jose Buena Vista i Finca La Trinidad
SCA: 81
Orzech, czekolada, słodycz i lekka kwasowość