Cechy | |
Data palenia | 21.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Ethiopia Arsi Nensebo natural
Ibrahim Jeilan urodził się w rodzinie handlującej kawą, działającej na terenach Sidamo, Guji i Bale. W młodym wieku Ibrahim pomagał swojej rodzinie przenieść kawę z ich domu na targ, nosząc ją na ramionach lub wioząc konno. Niestety jego ojciec nigdy nie był w stanie spełnić swojego marzenia aby stać się dużym eksporterem kawy. Ibrahim obiecał sobie że spełnieni marzeń swojego ojca. Budował swoją fizyczną wytrzymałość dzięki ciągłym podróżom na piechotę od targu do targu gdzie handlował kawą. W szkole nauczyciele zaczęli dostrzegać jego potencjał i popchnęli go do zajęcia się lekkoatletyką. Wkrótce zyskał światową pozycję na długodystansowych imprezach biegowych, w tym wygrywając mistrzostwa świata na 10 000 metrów. Po wielu sukcesach na całym świecie, Ibrahim wrócił do Bale, aby spełnić marzenia swojego ojca o handlu kawą.
Etiopia to miejsce narodzin kawy, siódmy co do wielkości producent na świecie, a także jeden z wiodących światowych konsumentów kawy. Oromo – największe plemię w Etiopii. Region o tej samej nazwie, Oromia, rozciąga się na południe i zachód od stolicy Addis Abeby – i obejmuje większość terytoriów uprawy kawy w Etiopii. Kawa odpowiada za 60% dochodów zagranicznych i stanowi około 40% całkowitego eksportu kraju. Spośród ponad 100 milionów mieszkańców Etiopii prawie 15 milionów ma przychody z uprawy kawy. Kawy etiopskie są znane jako ekologiczne domyślnie bo kawa rośnie tu dziko i nie korzysta się z nawozów.
Kraj: Etiopia
Region: Oromia
Stacja obróbki: Ibrahimjeilan trading
Wysokość uprawy: 2100mnpm
Odmiana: Karaaru, Badessa
Rodzaj obróbki: Natural
SCA: 87
kakao, jagody, miód