Cechy | |
Data palenia | 18.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87,5 |
Ethiopia Guji Hambella Wamena Anaerobic Fermentation 120h
Kawa pochodzi z dystryktu Hambela w regionie Guji. Guji jest jedną ze stref w regionie Oromia w południowo-wschodniej Etiopii, graniczącą z Yirgacheffe i Sidamo. Została nazwana na cześć ludu Guji, podgrupy Oromo. Region słynie nie tylko z doskonałej kawy, ale także z kopalni złota. Gleby są bogate w minerały i bardzo żyzne o barwach od jasnoczerwonej do ciemnej wulkaniczno-brązowej. Tradycyjnie Guji żyją w zgodzie z naturą i uprawiają kawę od kilku pokoleń. Hodowcy kawy na tym obszarze to drobni producenci rolni o średniej powierzchni 2 hektarów gruntów rolnych i skromnych plonach.
Owoce kawy dojrzewają na średniej wysokości 2000-2200 m n.p.m. pod naturalnymi lasami. Czerwone i dojrzałe są selektywnie zbierane ręcznie i przewożone do młyna w celu dalszego przetworzenia. W przypadku fermentacji beztlenowej owoce kawy umieszczane są w całkowicie szczelnych i pozbawionych tlenu kadziach fermentacyjnych. Po 120 godzinach (5 dni) wiśnie są wyjmowane ze zbiornika i rozkładane na wzniesionych afrykańskich łóżkach, by wyschły na słońcu. Po osiągnięciu docelowego poziomu wilgotności wiśnie są mielone w celu usunięcia łusek przed przygotowaniem do transportu. Dzięki tej unikalnej technice przetwarzania, kawa nabiera charakterystycznych i nowatorskich smaków.
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy i słynie z tego, że to właśnie w lesie w regionie Kaffaa od zawsze rosła dziko Coffea Arabica.
Kraj: Etiopia
Region: Guji
Wysokość uprawy: 2000 mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: Natural Anaerobic
Młyn: Hambella Wamena
SCA: 87,5
Prawdziwa gratka dla miłośników naturaly. Kompleksowy smak owoców, ananas, czereśnia, kiwi.