Cechy | |
Data palenia | 11.01.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86 |
Ethiopia Guji Shakisso farm
Plantacja Shakisso została założona przez Haile Gebre, wiodącego producenta i promotora kawy w regionie Guji. Zarządza on dużym gospodarstwem i zapewnia stałe dochody lokalnym producentom (od których również skupuje kawę) i pracownikom plantacji. Specjaliści od kawy na całym świecie mają świadomość, że Guji, jako region kawowy, znacznie różni się od sąsiadujących z nim regionów, Sidamo i Yirgacheffe. Strefa Guji była wcześniej klasyfikowana jako podregion Sidamo, ale udowodniła swoją odrębność. Zdobyła reputację i rangę dzięki unikalnym i wyróżniającym się profilom smakowym. W ciągu ostatnich 15 lat region Guji przeistoczył się w znaczący region kawowy. W tym czasie powstało 45 stacji obróbki i 55 młynów, gdzie przetwarza się kawę z regionu.
- Kawy Shakisso mają klasyczny i wyraźny profil kaw z regionu Guji
- Haile jest ojcem chrzestnym kawy Guji i założycielem plantacji Shakisso: 640-hektarowej półleśnej farmy.
- Kawy Shakisso posiadają certyfikat Organic, RainForest Alliance, FairTrade USA.
Kraj: Etiopia
Region: Guji
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86
Delikatnie kwiatowa, wanilia, jagody