Cechy | |
Data palenia | 08.12.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Ethiopia Guji Uraga carbonic maceration
Rolnicy z okolicznych wiosek dostarczają dojrzałe wiśnie do Uraga Coffee Station. Młyn znajduje się w Guji, w regionie uprawy kawy który kiedyś był częścią Yirgacheffe, ale którego mikroklimat wytwarza tak wyjątkową kawę, że został wyznaczony jako odrębny region uprawy kawy.
Metody uprawy w regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy Guji zazwyczaj mieszają uprawę kawy z innymi uprawami żywności. Ta metoda jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia żywność dla ich rodzin. Większość gospodarstw jest również domyślnie ekologiczna. Rolnicy w Guji zazwyczaj używają bardzo niewiele, jeśli w ogóle, nawozów lub pestycydów. Większość prac w gospodarstwie jest wykonywana ręcznie przez najbliższą rodzinę. Młyn Uraga zapewnia szkolenia aby pomóc rolnikom w produkcji kawy lepszej jakości. Szkolenie skupia się na procedurach zbioru i transportu owoców.
Ten lot został przetworzony przy użyciu maceracji węglowej, techniki przetwarzania inspirowanej produkcją wina. Podobnie jak fermentacja beztlenowa (anaerobic), maceracja węglowa (carbonic maceration) zwykle odbywa się w zamkniętym środowisku. Chociaż metody są podobne, główna różnica między fermentacją beztlenową a węglową polega na tym, że beztlenowa opisuje środowisko beztlenowe, a węglowa opisuje środowisko bogate w dwutlenek węgla. Tworzenie środowiska bogatego w dwutlenek węgla zmienia rodzaje drobnoustrojów które przetrwają i rozwijają się podczas fermentacji. Różna aktywność drobnoustrojów zmienia profil smakowy i może wytworzyć wyjątkowe smaki.
Kraj: Etiopia
Region: Guji
Wysokość uprawy : 1920 mnpm
Odmiana: Local Landraces
Proces obróbki: Carbonic Maceration
Stacja: Uraga Coffee Station
SCA: 87
Gorzka czekolada, suszona morela, grejpfrut, malina