Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Guji Wolichu Wachu washed

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Guji Wolichu Wachu washed - Cechy
Cechy
Data palenia23.11.2021
Stopień paleniaLight
SCA87

Ethiopia Guji Wolichu Wachu washed

 

Młyn Wolichu Wachu został zbudowany w 2017 roku przez Spółdzielnię Rolniczą Harso Haru Mude. Wiele stacji w Guji i całej Etiopii jest starszych, założonych w latach 80. lub 90. XX wieku. Wolichu Wachu mógł skorzystać z ponad 30 lat zgromadzonej wiedzy na temat przetwarzania kawy w Etiopii.

Sposób, w jaki ta wiedza wpłynęła na stację, można zobaczyć na wielu płaszczyznach ale od razu widoczny jest układ stacji. Umieszczając wlot na szczycie niewielkiego wzniesienia i umieszczając kolejne etapy obróbki coraz dalej w dół wzgórza, stacja może wykorzystać grawitację i zwiększyć ogólną wydajność. U podnóża wzgórza na obszerne i dobrze zorganizowane pole suszarnicze dociera równomierne, przewidywalne światło słoneczne. Dzięki swojemu układowi stacja nie potrzebuje pomp, których używa wiele starszych stacji do przemieszczania kawy.

 

Po przyjęciu owoców, wiśnie są rozcierane na miazgę w pulperze wyposażonym również w urządzenie do sortowania ziaren według gęstości. Kawa jest fermentowana na mokro przez 36 do 72 godzin. Woda jest zmieniana 3 razy podczas fermentacji.

Po fermentacji ziarna są przepychane przez kanały myjące i sortujące. Kanały sortujące oddzielają ziarna według gęstości. Gęste ziarna najwyższej jakości są moczone przez dodatkowych 8 do 12 godzin.

 

Mokre ziarenka są przenoszone na pole do suszenia. Pierwszego dnia ziarenka spoczywają na stołach do wstępnego suszenia a pracownicy kontrolują proces bo jest łatwiej wykryć i usunąć defekty na tym etapie obróbki. Po jednym dniu spędzonym na stołach do wstępnego suszenia, personel terenowy przenosi ziarenka na podniesione łóżka, gdzie pozostaną do 12 dni. Personel regularnie obraca ziarno, aby zapewnić równomierne wysychanie. Po wysuszeniu kawy trafiają do magazynu.

 

 

Kraj: Etiopia

Region: Guji

Wysokość uprawy : 2100 mnpm

Odmiana: Heirloom

Proces obróbki: Washed

Stacja: Wolichu Wachu

SCA87

Miód, cytryna, malina, jabłko, czarna herbata

instagram
Facebook