Cechy | |
Data palenia | 15.05.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Kafa znajduję się na południowym zachodzie Etiopii ze stolicą Jimma. Prowincja dostała nazwę po byłym Królestwie Kafa ( Kingdom of Kafa 1390–1897 ) które obejmowało terytorium dzisiejszego państwa. Nazwa Kafa pochodzi od arabskiego słowa qahwah co oznacza - napój z jagód.
Wydajność drzewek kawowych w regionie Kafa jest bardzo mały ze względu na dziką uprawę. Drzewka kawowe tu rosną od zawsze i tylko natura dba o urodzaj. Kawa jest zbierana ręcznie i obrabiana przeważnie naturalnie ale istnieją i spółdzielnie które korzystają z procesu obróbki na mokro.
Kawa jest palona średnio, ze wskazaniem na metody ciśnieniowe a sprawdzi się również dobrze w urządzeniach jak Aeropress, Franch Press, kafeterka. Lekko owocowe aromaty i czekoladowo-wiśniową nutą na końcu.