Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Mocha Harrar Natural

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Mocha Harrar Natural - Cechy
Cechy
Data palenia03.02.2020
Stopień paleniaMedium

Etiopia jest nazywana kolebką kawy chociaż nowsze badania wskazują że i Południowy Sudan ma prawo być tak nazywany. W Etiopii nie ma dużo powierzchni pod uprawę kawy, jednak  zajmuje się nią tutaj ponad 15 milionów osób. To co jest ważniejsze to to że w tym państwie rośnie dużo starych, niezmienionych odmian które przynoszą dużą różnorodność i odmienność. Ze względu na zmiany klimatyczne i dużo hybrydowych odmian, dzikie ziarenka mogą być kluczem do utrzymania tego gatunku.

Harrar leży na wschodnich wyżynach Etiopii. Jest to jedna z najstarszych produkowanych odmian kawy i znana jest z charakterystycznego owocowego smaku, jest również lekko wina. Kawa ma średnią kwasowość i pełne body oraz charakterystyczny smak mokki.  Obróbka na sucho, sortowanie i przetwarzanie odbywa się wyłącznie ręcznie.


Łuski ziaren kawy ( cascara ) są używane do herbaty zwanej hasher-qahwa.

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Harrar
Wysokość uprawy: 1510-2120mnpm
Odmiana: Typica
Metoda obróbki: natural processed
czekolada mleczna, jagody

,

instagram
Facebook