Cechy | |
Data palenia | 03.02.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Etiopia jest nazywana kolebką kawy chociaż nowsze badania wskazują że i Południowy Sudan ma prawo być tak nazywany. W Etiopii nie ma dużo powierzchni pod uprawę kawy, jednak zajmuje się nią tutaj ponad 15 milionów osób. To co jest ważniejsze to to że w tym państwie rośnie dużo starych, niezmienionych odmian które przynoszą dużą różnorodność i odmienność. Ze względu na zmiany klimatyczne i dużo hybrydowych odmian, dzikie ziarenka mogą być kluczem do utrzymania tego gatunku.
Harrar leży na wschodnich wyżynach Etiopii. Jest to jedna z najstarszych produkowanych odmian kawy i znana jest z charakterystycznego owocowego smaku, jest również lekko wina. Kawa ma średnią kwasowość i pełne body oraz charakterystyczny smak mokki. Obróbka na sucho, sortowanie i przetwarzanie odbywa się wyłącznie ręcznie.
Łuski ziaren kawy ( cascara ) są używane do herbaty zwanej hasher-qahwa.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Harrar
Wysokość uprawy: 1510-2120mnpm
Odmiana: Typica
Metoda obróbki: natural processed
czekolada mleczna, jagody
,