Cechy | |
Data palenia | 08.01.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86 |
Ethiopia Reko Onacho washed
Reko washing station została nazwana na cześć Reko-Mountain, wysokiej góry która góruje nad wzgórzami Kochere. Reko, przetłumaczone z Afaan Oromo, oznacza wyzwanie. Odnosi się do wyzwania wspinaczki na górę Reko.
Podczas zbiorów, które zwykle mają miejsce między końcem października a połową stycznia, około 850 rolników przynosi swoje czerwone wiśnie do stacji obróbki. Młyn Reko jest przykładem dla sąsiednich młynów, podtrzymuje społeczności rolników i dostarcza niesamowitą kawę rok po roku. Kawa jest myta wodą z pobliskiej rzeki. Śluz jest usuwany za pomocą tradycyjnej fermentacji, która w zależności od warunków atmosferycznych trwa 36-48 godzin. Kawa jest następnie suszona na podniesionych afrykańskich łóżkach przez 10-12 dni. Przetworzone kawy są oddzielane według czasu zbioru (wczesny, średni, późny) i obszaru geograficznego (Onancho, Debo, Shashamene, Hamma, Beloya).
Kraj: Etiopia
Region: Kochere
Plantacja: Reko washing station
Wysokość uprawy: 1850mnpm
Odmiana: Kurume
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86
Morela, jaśmin, czarna porzeczka