Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Yirgacheffe Reko washed

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Yirgacheffe Reko washed - Cechy
Cechy
Data palenia17.11.2020
Stopień paleniaLight
SCA86

Ethiopia Reko Onacho washed



Reko washing station została nazwana na cześć Reko-Mountain, wysokiej  góry która góruje nad wzgórzami Kochere. Reko, przetłumaczone z Afaan Oromo, oznacza wyzwanie. Odnosi się do wyzwania wspinaczki na górę Reko.
Podczas zbiorów, które zwykle mają miejsce między końcem października a połową stycznia, około 850 rolników przynosi swoje czerwone wiśnie do stacji obróbki. Młyn Reko jest przykładem dla sąsiednich młynów, podtrzymuje społeczności rolników i dostarcza niesamowitą kawę rok po roku. Kawa jest myta wodą z pobliskiej rzeki. Śluz jest usuwany za pomocą tradycyjnej fermentacji, która w zależności od warunków atmosferycznych trwa 36-48 godzin. Kawa jest następnie suszona na podniesionych afrykańskich łóżkach przez 10-12 dni. Przetworzone kawy są oddzielane według czasu zbioru (wczesny, średni, późny) i obszaru geograficznego (Onancho, Debo, Shashamene, Hamma, Beloya).


Kraj: Etiopia

Region: Kochere

Plantacja: Reko washing station

Wysokość uprawy: 1850mnpm

Odmiana: Kurume

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 86

Morela, jaśmin, czarna porzeczka

 

instagram
Facebook