Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Sidamo Bensa washed

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Sidamo Bensa washed - Cechy
Cechy
Data palenia21.07.2021
Stopień paleniaLight

Ethiopia Sidamo Bensa washed

 

W 2006 roku bracia Asefa i Mulugeta Dukamo założyli Daye Bensa, zajmującą się uprawą i eksportem kawy z Etiopii. Daye Bensa eksportuje kawę ze swojej plantacji znajdującej się w wiosce Shantawene, a także z mniejszych upraw z trzech wiosek: Shantawene, Karamo i Bombe. Daye Bensa posiada 15 mokrych młynów w trzech okręgach, które obsługują całą eksportowaną kawę.

Plantację Daye Bensa w regionach Kaffa i Sidamo są certyfikowane jako Organic, UTZ, Rainforest Alliance i C.A.F.E.

Każdego roku organizowany jest event „Out-Growers”. Prawie 1000 rolników zbiera się, aby świętować swoje żniwa i otrzymać drugą wypłatę za swój wkład. Daye Bensa dodatkowo nagradza trzech najlepszych rolników z każdej z trzech wiosek certyfikatami i premiami, uznając ich wysiłek za dostarczanie wysokiej jakości wiśni. Daye Benesa ma nadzieję na współpracę z większą liczbą rolników i z Uniwersytetem Hawassa w prowadzeniu badań mających na celu poprawę jakości kawy.

 

 

Kraj: Etiopia

Region: Sidamo

Plantacja: Daye Bensa

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Heirloom

Rodzaj obróbki: myta

Certifikat producenta: Organic, UTZ, Rainforest Alliance i C.A.F.E.

 

Brzoskwinia, czekolada, czarna herbata, 

 

 

instagram
Facebook