Cechy | |
Data palenia | 23.08.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Ethiopia Sidamo Bensa washed
W 2006 roku bracia Asefa i Mulugeta Dukamo założyli Daye Bensa, zajmującą się uprawą i eksportem kawy z Etiopii. Daye Bensa eksportuje kawę ze swojej plantacji znajdującej się w wiosce Shantawene, a także z mniejszych upraw z trzech wiosek: Shantawene, Karamo i Bombe. Daye Bensa posiada 15 mokrych młynów w trzech okręgach, które obsługują całą eksportowaną kawę.
Plantację Daye Bensa w regionach Kaffa i Sidamo są certyfikowane jako Organic, UTZ, Rainforest Alliance i C.A.F.E.
Każdego roku organizowany jest event „Out-Growers”. Prawie 1000 rolników zbiera się, aby świętować swoje żniwa i otrzymać drugą wypłatę za swój wkład. Daye Bensa dodatkowo nagradza trzech najlepszych rolników z każdej z trzech wiosek certyfikatami i premiami, uznając ich wysiłek za dostarczanie wysokiej jakości wiśni. Daye Benesa ma nadzieję na współpracę z większą liczbą rolników i z Uniwersytetem Hawassa w prowadzeniu badań mających na celu poprawę jakości kawy.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Plantacja: Daye Bensa
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: myta
Certifikat producenta: Organic, UTZ, Rainforest Alliance i C.A.F.E.
Brzoskwinia, czekolada, czarna herbata,