Cechy | |
Data palenia | 14.04.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86,25 |
Ethiopia Sidamo Chire washed
Etiopska kawa Sidamo Chire jest uprawiana przez małe gospodarstwa na glebie wulkanicznej w regionie Sidama/Guji, w regionie Kebele-Chire. Odmiana znana jest jako Heirloom lub Ethiopian Heirloom i jest uprawiana na wysokości około 1950 m n.p.m.
Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi się również tytułem największego konsumenta w Afryce, a także największym konsumentem na świecie dla kraju produkującego (jako procent produkcji). Etiopia pochłania prawie 50% całej produkowanej kawy - tylko Brazylia zbliża się do tej liczby. Jednak ten egzotyczny naród produkuje jedne z najbardziej zróżnicowanych i ekscytujących kaw na świecie. Region Sidamo składa się z wielu subregionów, z których każdy ma swój własny charakterystyczny profil i niuanse smakowe.
Heirloom
Słowo Heirloom opisuje starą odmianę rośliny. Niektórzy twierdzą, że odmiana musi mieć ponad 100 lat, aby została zaklasyfikowana jako Heirloom, inni 50 lat. Są też tacy, którzy klasyfikują rośliny rodowe sprzed 1945 r. i po, czyli mniej więcej wtedy, gdy wprowadzono hybrydy, lub 1951 r., kiedy hybrydy stały się szerzej dostępne.
Ogólnie można podzielić etiopskie odmiany kawy na dwa typy: odmiany JARC i regionalne odmiany.
Odmiany JARC to te, które zostały opracowane przez Jimma Agricultural Research Center (JARC), jeden z federalnych ośrodków badań rolniczych w Etiopii, w celu zwiększenia odporności na szkodniki i zwiększenia plonów. Istnieje około 40 takich odmian. Regionalnymi odmianami lokalnymi są kawy, które rosną dziko w etiopskich lasach, może być ich nawet ponad 10 000.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Stacja obróbki: Chire
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86,25
Mirabelka, ananas, cukier trzcinowy