Cechy | |
Data palenia | 26.11.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 85,5 |
Ethiopia Yirgacheffe Doko Cherre Top Washed PROJECT COFFEE - FARMING ACCELERATOR
Kawa Doko Chere została wyprodukowana w ramach programu Alliance for Action programu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Handlu i projektu List + Beisler's Farming Accelerator. W ramach tego projektu UN-ITC i List + Beisler nawiązały współpracę z organizacją zbierającą i analizującą dane Enveritas oraz lokalną organizacją pozarządową w Etiopii. Wspólnie wyszkolono 1800 rolników w zakresie najlepszych praktyk rolniczych i rozumienia rolnictwa jako firmy rodzinnej. Rolnicy spotykają się na szkoleniach w zakresie dobrych praktyk rolniczych, takich jak kompostowanie, przycinanie drzew, odmładzanie i uprawa współrzędna. Kolejnym istotnym obszarem działania jest opracowanie strategii adaptacji do zmieniających się warunków klimatycznych. W Etiopii produkcja kawy to często biznes rodzinny. Dlatego też w programie szkolenia podkreśla się równość płci. Ogólnie rzecz biorąc, projekt Farming Accelerator ma na celu zwiększenie wydajności upraw rolników poprzez zrównoważone praktyki, ostatecznie poprawiając ich źródła utrzymania.
Etiopia jest uważana za kolebkę kawy, ponieważ to właśnie w lasach regionu Kaffa odkryto Coffea Arabica. Dziś Etiopia jest jednym z najbardziej fascynujących krajów produkujących kawę o wielkiej różnorodności smaków.
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffe, Doko Chere
Producent: Małe gospodarstwa rolnicze
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: Myta
SCA: 85,5
Czarna herbata, Bergamotka, Jaśmin i Kiwi