Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Yirgacheffe Koke washed

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Yirgacheffe Koke washed - Cechy
Cechy
Data palenia16.06.2021
Stopień paleniaLight
SCA87,5

Ethiopia Yirgacheffe Koke Washing Station

 

Stacja Kokie ma 10 zbiorników fermentacyjnych do przetwarzania wiśni, które są do nich dostarczane przez lokalnych drobnych rolników. Położony na obrzeżach Yirgacheffe, w strefie Gedeo, obszar ten ma świetne warunki do uprawy, a także znany jest z produkcji klasycznej kawy „etiopskiej”. Reputację wzmacnia pierwsza stacja w Etiopii w Yirgacheffe, wprowadzona w latach 70-tych. Kawa jest zwykle uprawiana na bardzo małą skalę w ogrodach producentów, gdzie jest połączona z innymi uprawami na własne potrzeby. Często dzieje się to na małej działce przylegającej do domu a obszar ten ma zaledwie 7,74% populacji żyjącej w środowisku miejskim.

Wolisho, Dega i Kudhume to trzy odmiany, które rosną lokalnie w strefie Gedeo. Większość rolników uprawia co najmniej dwie z tych odmian, chociaż istnieje niewiele dokumentów dotyczących ich historii. Nie wiadomo jeszcze, czy są to konkretne odmiany, czy część większej rodziny kaw. Inne strefy również mają te odmiany pod nieco innymi nazwami, więc nie jest rzadkością znalezienie małej rozbieżności w pisowni. Kudhume (Kudhumi, Kurume) ma ziarna o małym rozmiarze i jest znana z odporności na choroby. Dega siedzi pośrodku ze średnią wielkością ziarenen i wysokością drzewa, podczas gdy Wolisho (Walichu) ma większe ziarenka. Nazwy pochodzą głównie od lokalnych, rdzennych drzew – Dega jest powszechnie używana jako drewno opałowe i ma reputację ze względu na swoje właściwości zapachowe (choć może również pochodzić z terminu językowego w języku amharskim, odnoszącego się do wysokości i temperatury, które pokrywają się z terenem). Kudhume odnosi się do drzewa Kurume, które wydaje małe owoce z dobrym plonem – odmiana kawy wykazuje te same cechy, a Wolisho przypomina również cechy drzewa z największymi owocami, ale niestałymi plonami rok po roku.

 

Kraj: Etiopia

Region: Yirgacheffe

Młyn: Koke Washing Station

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Dega, Kudhume, Wolisho

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 87

Certifikat producenta: Organic

 

Morela, Wiśnia, Czekolada, Pomarańcza,

 

instagram
Facebook