Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Ethiopia Yirgacheffe Konga natural

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Ethiopia Yirgacheffe Konga natural - Cechy
Cechy
Data palenia01.02.2021
Stopień paleniaLight
SCA88

Wioska Konga leży w pobliżu miasta Yirgacheffe w strefie Gedeo. We wsi znajduje się kilka stacji obróbki  które skupują kawę od lokalnych rolników. Kawa jest obrabiana metodą naturalną i suszona na  słońcu na afrykańskich łożach przez 10 do 12 dni. Kawa jest potem selekcjonowana, pakowana i sprzedawana na giełdzie, głównie eksporterom.

Etiopia jest jednym z paru krajów, w których handel kawą nie jest zliberalizowany. Wszyscy sprzedawcy kawy muszą kupować kawę na rynku ECX (Ethiopian Commodities Exchange), jedynymi wyjątkami są spółdzielnie i duzi producenci. Mogą one handlować kawą na całym świecie poza ECX Marketem, uzyskując jedynie certyfikat jakości od laboratoriów ECX.

Około 20% populacji rejonu, od wielu pokoleń, bezpośrednio lub pośrednio, zależy od produkcji kawy. Około piętnastu milionów ludzi uprawia rośliny, podczas gdy setki tysięcy pośredników zajmują się zbieraniem plonów od rolników oraz dostawą na eksport i na rynek krajowy. Kawa jest najważniejszym źródłem przychodów z eksportu w Etiopii, generując około 25-30 procent całkowitych dochodów eksportowych kraju.

 

 

Kraj: Etiopia

Region: Gedeo Zone

Konga

Wysokość uprawy: 2100mnpm

Odmiana: Heirloom

Obróbka: natural

SCA: 88

 

owoce tropikalne, czerwone jagody, zioła balsamiczne

 

 

instagram
Facebook