Cechy | |
Data palenia | 29.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 88 |
Wioska Konga leży w pobliżu miasta Yirgacheffe w strefie Gedeo. We wsi znajduje się kilka stacji obróbki które skupują kawę od lokalnych rolników. Kawa jest obrabiana metodą naturalną i suszona na słońcu na afrykańskich łożach przez 10 do 12 dni. Kawa jest potem selekcjonowana, pakowana i sprzedawana na giełdzie, głównie eksporterom.
Etiopia jest jednym z paru krajów, w których handel kawą nie jest zliberalizowany. Wszyscy sprzedawcy kawy muszą kupować kawę na rynku ECX (Ethiopian Commodities Exchange), jedynymi wyjątkami są spółdzielnie i duzi producenci. Mogą one handlować kawą na całym świecie poza ECX Marketem, uzyskując jedynie certyfikat jakości od laboratoriów ECX.
Około 20% populacji rejonu, od wielu pokoleń, bezpośrednio lub pośrednio, zależy od produkcji kawy. Około piętnastu milionów ludzi uprawia rośliny, podczas gdy setki tysięcy pośredników zajmują się zbieraniem plonów od rolników oraz dostawą na eksport i na rynek krajowy. Kawa jest najważniejszym źródłem przychodów z eksportu w Etiopii, generując około 25-30 procent całkowitych dochodów eksportowych kraju.
Kraj: Etiopia
Region: Gedeo Zone
Konga
Wysokość uprawy: 2100mnpm
Odmiana: Heirloom
Obróbka: natural
SCA: 88
owoce tropikalne, czerwone jagody, zioła balsamiczne