Cechy | |
Data palenia | 08.10.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 85 |
Etiopia Amaro Gayo natural
Góry Amaro to niewielkie pasmo oddzielające społeczności Amaro na wschodzie od Parku Narodowego Nechisar i nizinnych obszarów plemiennych Arba Minch w południowo-zachodnim Sidamo. Lokalne odmiany kawy, stosunkowo niewielka populacja, wodospady i wyżynne lasy bambusowe dodają temu miejscu piękna i wyjątkowości.
W 2005 roku Asnakech powróciła do Etiopii i jej rodzinnego regionu Amaro, aby pomóc poprawić jakość produkowanej kawy i warunki życia w swojej społeczności. Asnakech Thomas jest jedną z niewielu kobiet zajmujących się obróbką i eksportem kawy w Etiopii.
Na farmie Asnakech, zwanej również Amaro, kawa jest skrupulatnie zbierana, sortowana, a następnie podawana obróbce w mokrych i suchych młynach na miejscu, co daje jej niezwykłą kontrolę nad produkcją. Oprócz własnych zbiorów na plantacji, również lokalni hodowcy przywożą do przetworzenia świeżo zebraną wiśnię. Mówi się, że wszyscy bardzo dobrze znają surowe standardy Asnakech która w skupie zaakceptuje tylko czerwone, dojrzałe owoce.
Wiśnie suszone są na podwyższonych grządkach, co eliminuje kontakt z glebą i daje dużo czystszą kawę. Uniesione łóżka zapewniają również równomierne napowietrzanie, w którym powietrze może docierać do ziaren od góry i od dołu, co skutkuje bardziej stałą jakością i profilem smakowym.
Szkolenie rolników
Gospodarstwo Amaro zajmuje się szkoleniem rolników na tym obszarze w celu zwiększenia ich plonów i jakości. Utworzono również stowarzyszenie kobiet w kawie - pierwszą tego typu organizację w okolicy. Gospodarstwo stworzyło i sponsoruje drużynę piłkarską Amaro Gayo, młodzieżową drużynę piłkarską z okolicy, a także finansuje zakup książek w sąsiednich szkołach.
Zdając sobie sprawę z wagi zmiany klimatu i jej wpływu na otaczające regiony, farma Amaro podjęła również inicjatywę zachęcania rolników do sadzenia większej liczby drzew.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Plantacja: Amaro Gayo
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: natural
Certyfikat plantatora: Organic
SCA: 85
Morela, truskawka, gorzka czekolada