Cena:30.00PLN
masz pytania?Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Cechy | |
Data palenia | 15.05.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86 |
Ethiopia Daanisa Dambi Uddo natural
Ta kawa jest jasna i delikatna, a jednocześnie zachowuje profil owocowy, przypomina brytyjską popołudniową herbatę.
Kawa Guji Daanisa Dambi Uddo natural pochodzi z Sub-Kebele (wioski) Daanisa w regionie Guji w Etiopii. Dambi Uddo Exporters współpracują z małymi grupami rolników w regionie.
Subkebele Daanisa bierze swoją nazwę od Dombeya torrida, drzewa liściastego z koroną w kształcie parasola, które pochodzi z tego regionu. Drzewo ma właściwości lecznicze i służy do szerokiego zakresu zastosowań budowlanych. Co ważniejsze, służy do ocieniania drzewek kawowych w regionie.
Kawa Guji Daanisa Dambi Uddo natural pochodzi z Sub-Kebele (wioski) Daanisa w regionie Guji w Etiopii. Dambi Uddo Exporters współpracują z małymi grupami rolników w regionie.
Subkebele Daanisa bierze swoją nazwę od Dombeya torrida, drzewa liściastego z koroną w kształcie parasola, które pochodzi z tego regionu. Drzewo ma właściwości lecznicze i służy do szerokiego zakresu zastosowań budowlanych. Co ważniejsze, służy do ocieniania drzewek kawowych w regionie.
Region Guji leży około 300–400 km na południe od Addis Abeby w strefie Oromia. Region, który powstał dopiero w 2002 roku, bierze swoją nazwę od plemienia ludu Oromo, który uprawiał tu kawę od pokoleń. Podobnie jak Yirgacheffe, kawy z obszaru Guji były poprzednio kategoryzowane wraz z kawami z Sidamo (bardzo szeroka klasyfikacja geograficzna obejmująca znaczną część środkowej i południowej Etopii). Jednak kawa Guji różni się od kawy Yirgacheffe lub Sidamo ze względu na unikalne lokalne odmiany i mikroklimaty.
Kraj: Etiopia
Region: Guji
Stacja obróbki: Dambi Uddo
Wysokość uprawy: 2000mnpm
Rodzaj obróbki: natural
Odmiana: heirloom
bergamotka, jeżyna, cytryna, śmietana