Cechy | |
Data palenia | 13.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Etiopia ma wszystkie ważne elementy potrzebne do uprawy kawy: odpowiednie wysokości, obfite opady deszczu, odpowiednią temperaturę i bardzo żyzną glebę. Warunki te pozwalają na uprawę kawy we wszystkich rejonach. Kawa Limu z południowo-zachodniej Etiopii to kawa wysokiej jakości dla smakoszy. Limu jest ogólnym terminem używanym do oznaczenia kawy, która jest w pełni myta. Kawa zasadzono jest na około 40 000 hektarów ziemi położonej na wschodzie, zachodzie i południu Addis Abeby, stolicy Etiopii. Osiemdziesiąt procent kawy eksportowanej z Etiopii składa się z kawy Arabica, która jest naturalnie suszona na słońcu. Pozostała część jest myta, podobnie jak Limu.
Kraj: Etiopia
Region: Oromia
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: myta
Kwiatowy aromat z domieszką cytrusów i słodkich przypraw, zrównoważone body i czekoladowy posmak.