Cechy | |
Data palenia | 09.08.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Finca El Cascajal znajduje się w Aldea San Nicolas, gminy Esquipulas, Chiquimula, we wschodniej Gwatemali.
Założone w 1992 roku przez Don Francisco Amadeo Palencia Rivas, gospodarstwo posiada 630 akrów przeznaczonych na plantację kawy i 500 akrów lasów zamieszkanych przez 176 gatunków ptaków. Na posiadłości znajduje się i 112 gatunków storczyków, w tym Ornithocephalus cascajalensis Archila odkryty w 2011 przez botanika Fredi Archila Morales.
Zarządzanie gospodarstwem oparte jest na innowacyjności i osiąganiu produkcji kawy wyższej jakości kawy ukierunkowanej na bardzo wymagające rynki, ale w harmonii z otoczeniem i z zobowiązaniem się do ochrony lokalnej flory i fauny.
Gospodarstwo funkcjonuje również jako transfer technologii rolnej dla rolników z regionu do programów rozwoju obszarów wiejskich, z udziałem organizacji i instytucji rządowych i pozarządowych.
Farm – Finca El Cascajal
Altitude – 1600 – 1800m above sea level
Location – Eastern Guatemala, close to Esquipulas in Chiquimula.
Preparation – Wet processed & sun dried
Varietal – Catuai
Owners – Amadeo Francisco Palencia Rivas
Certification – Rainforest Alliance & Utz certified
Cupping Notes – Clean acidity with an orange zest character and good levels of sweetness and body.