Cechy | |
Data palenia | 17.12.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Guatemala Finca El Siglo robusta washed
Kolejna robusta w naszej ofercie, tym razem z plantacji El Siglo z regionu San Marcos. W Gwatemali kawę uprawia się na dużych wysokościach, pomiędzy 1300 a 2000m.n.p.m. Uprawa robusty zajmuje mniej niż 2% produkcji kawy w kraju. Podczas gdy przemysł kawowy w Gwatemali patrzył na robustę z góry ze względu na jej gorzki smak, to tendencją w świecie kaw Specialty jest właśnie uprawa szlachetnych robust.
Arabica potrzebuje niższych temperatur które panują wyżej w górach i jest bardziej podatna na szkodniki a Robusta jest odporniejsza i rośnie dobrze również na niższych wysokościach. Tym producentom którzy mają problem z uprawą wysokiej jakości Arabiki ze względu na niskie wysokości ich gospodarstw, wysokiej jakości myta robusta daje dostęp do nowego rynku.
Najbardziej zachodnim departamentem Gwatemali jest San Marcos. Jest on zdominowany na północy przez dwa najwyższe wulkany w regionie centralnej Ameryki i dociera na południe wzdłuż granicy z Meksykem do Oceanu Spokojnego. W samym centrum San Marcos leży El Tumbador, którego ludność stanowią głównie rdzenni mieszkańcy rejonu a ich głównym źródłem utrzymania jest nadal rolnictwo. Finca El Siglo jest usytuowana na niższych zboczach górskich. Założono ją ponad 90 lat temu i obecnie należy do 4 pokolenia rodziny Castañeda Toca. Plantacja El Siglo produkuje odmiany Catimor i Robustę. Oprócz kawy zajmują się również produkcją orzechów makadamia i kauczuku naturalnego.
Rodzina Castañeda jest dużym pracodawcą w regionie. Na plantacji wdrożyli programy zrównoważonego rozwoju i najlepsze praktyki rolnicze. Program obejmuje zarówno stałych pracowników jak i sezonowych zbieraczy którym oferuję pomoc zdrowotną oraz szkoły dla dzieci.
Zawartość kofeiny:
Arabica : 1-1.5%
Robusta: 2,5-3%
Kraj: Gwatemala
Region: El Tumbador, San Marcos
Plantacja: El Siglo
Odmiana: robusta
Wysokość uprawy: 850mnpm
Rodzaj obróbki: myta
Słodkie orzechy, ciemna czekolada, nugat