Cechy | |
Data palenia | 19.03.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83.5 |
Guatemala Huehuetenango Finca El Puente / jęz. hiszp. - most /
Region Huehuetenango leży u stóp Cuchumatanes, najwyższego, niewulkanicznego pasma gór w środkowej Ameryce. Jest on jednym z najwydajniejszych obszarów kraju jeśli chodzi o uprawę kawy. Kawa pojawiła się w Gwatemali za sprawą ojców Jezuitów, w 1773 roku.
Huehuetenango znajduje się w północno-zachodniej części Gwatemali, na granicy z Meksykiem. Jest to przede wszystkim region górzysty, chociaż region ten charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością ekosystemów (od lasów subtropikalnych po zarośla sosnowe). W Huehuetenango prądy gorącego powietrza unoszące się z przesmyku Tehuatepec krzyżują się z chłodnym powietrzem opadającym z Gór Cuchumatanes, umożliwiając uprawę kawy na wysokości do 1900 m.n.p.m.
Rdzenna ludność stanowiąca większość miejscowych mieszkańców, wywodzi się z różnych plemion Majów, w tym Mam, Akateków, Chujów, Q'anjobal i Jacalteków, z których każde plemię ma inny język i kulturę.
Kawa w Huehuetenango jest praktycznie monokulturą, a lokalna gospodarka jest zależna od jej eksportu. Jedynym sposobem na uniknięcie tej szkodliwej sytuacji jest dywersyfikacja: uprawa wysokiej jakości kaw i wprowadzanie innych produktów (ostra papryka, anyż, warzywa) na obszarach, które nie są odpowiednie do jej uprawy.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Plantacja: El Puente
Wysokość uprawy: 1600mnpm
Odmiana: Bourbon, Caturra
Ciemna czekolada, migdały, truskawka, cytrusy