Cechy | |
Data palenia | 03.03.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84+ |
Guatemala Huehuetenango Highland Coffee Slow Food
Region Huehuetenango leży u stóp Cuchumatanes, najwyższego, niewulkanicznego pasma gór w środkowej Ameryce. Jest on jednym z najwydajniejszych obszarów kraju jeśli chodzi o uprawę kawy. Kawa pojawiła się w Gwatemali za sprawą ojców Jezuitów, w 1773 roku.
Huehuetenango znajduje się w północno-zachodniej części Gwatemali, na granicy z Meksykiem. Jest to przede wszystkim region górzysty, chociaż region ten charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością ekosystemów (od lasów subtropikalnych po zarośla sosnowe). W Huehuetenango prądy gorącego powietrza unoszące się z przesmyku Tehuatepec krzyżują się z chłodnym powietrzem opadającym z Gór Cuchumatanes, umożliwiając uprawę kawy na wysokości do 1900 m.n.p.m.
Rdzenna ludność stanowiąca większość miejscowych mieszkańców, wywodzi się z różnych plemion Majów, w tym Mam, Akateków, Chujów, Q'anjobal i Jacalteków, z których każde plemię ma inny język i kulturę.
Kawa w Huehuetenango jest praktycznie monokulturą, a lokalna gospodarka jest zależna od jej eksportu. Jedynym sposobem na uniknięcie tej szkodliwej sytuacji jest dywersyfikacja: uprawa wysokiej jakości kaw i wprowadzanie innych produktów (ostra papryka, anyż, warzywa) na obszarach, które nie są odpowiednie do jej uprawy.
Kawa Presidium wytwarzana jest z krzewów arabiki odmian Typica, Bourbon i Caturra, uprawianych w cieniu wysokich drzew.
Slow Food to globalna sieć lokalnych społeczności działających na rzecz przywrócenia wartości żywności i ochrony środowiska. Projekty Slow Food w 160 krajach chronią i wzmacniają lokalną różnorodność biologiczną, promują kulturę żywności i wzmacniają małe gospodarki.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Odmiany: Typica, Bourbon i Caturra
Uprawa na wysokości: do 1500-1700 m.n.p.m.
Obróbka: myta
SCA: 84+
Mleczna czekolada, miód, migdały