Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Guatemala Huehuetenango Esperanza

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Guatemala Huehuetenango Esperanza - Cechy
Cechy
Data palenia03.03.2021
Stopień paleniaMedium
SCA84+

Guatemala Huehuetenango Highland Coffee Slow Food

 

 

Region Huehuetenango leży u stóp Cuchumatanes, najwyższego, niewulkanicznego pasma gór w środkowej Ameryce. Jest on jednym z najwydajniejszych obszarów kraju jeśli chodzi o uprawę kawy. Kawa pojawiła się w Gwatemali za sprawą ojców Jezuitów, w 1773 roku.

 

Huehuetenango znajduje się w północno-zachodniej części Gwatemali, na granicy z Meksykiem. Jest to przede wszystkim region górzysty, chociaż region ten charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością ekosystemów (od lasów subtropikalnych po zarośla sosnowe). W Huehuetenango prądy gorącego powietrza unoszące się z przesmyku Tehuatepec krzyżują się z chłodnym powietrzem opadającym z Gór Cuchumatanes, umożliwiając uprawę kawy na wysokości do 1900 m.n.p.m.

Rdzenna ludność stanowiąca większość miejscowych mieszkańców, wywodzi się z różnych plemion Majów, w tym Mam, Akateków, Chujów, Q'anjobal i Jacalteków, z których każde plemię ma inny język i kulturę.

 

Kawa w Huehuetenango jest praktycznie monokulturą, a lokalna gospodarka jest zależna od jej eksportu. Jedynym sposobem na uniknięcie tej szkodliwej sytuacji jest dywersyfikacja: uprawa wysokiej jakości kaw i wprowadzanie innych produktów (ostra papryka, anyż, warzywa) na obszarach, które nie są odpowiednie do jej uprawy.

 

Kawa Presidium wytwarzana jest z krzewów arabiki odmian Typica, Bourbon i Caturra, uprawianych w cieniu wysokich drzew.

 

Slow Food to globalna sieć lokalnych społeczności działających na rzecz przywrócenia wartości żywności i ochrony środowiska. Projekty Slow Food w 160 krajach chronią i wzmacniają lokalną różnorodność biologiczną, promują kulturę żywności i wzmacniają małe gospodarki.

 

 

Kraj: Gwatemala

Region: Huehuetenango

Odmiany: Typica, Bourbon i Caturra

Uprawa na wysokości: do 1500-1700 m.n.p.m.

Obróbka: myta

SCA: 84+

 

Mleczna czekolada, miód, migdały

instagram
Facebook