Cechy | |
Data palenia | 18.01.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Guatemala Huehuetenango Me Gusta SHB EP
Huehuetenango to jeden z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, a także najwyższy i najbardziej suchy pod uprawami, co czyni go jednym z najlepszych do produkcji kawy. Prądy gorącego powietrza unoszą się z równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i mieszają z chłodnym powietrzem schodzącym z gór Cuchumatanes, tworząc mikroklimat który chroni przed mrozem i pozwala na uprawę kawy na wysokości do 1900 metrów npm.
Ekstremalne oddalenie Huehuetenango wymaga, aby prawie wszyscy producenci sami przetwarzali kawę. Na szczęście region obfituje w rzeki i strumienie, co ułatwia producentom zakładanie młynów. Warunki geograficzne Huehue sprzyjają tworzeniu wyjątkowych kaw o wyraźnej kwaskowatości i owocowym smaku. Kawa w Huehuetenango jest praktycznie monokulturą, a lokalna gospodarka jest zależna od jej eksportu. Jedynym sposobem na uniknięcie tej sytuacji jest dywersyfikacja: uprawa wysokiej jakości kaw i wprowadzanie innych produktów (ostra papryka, anyż, warzywa) na obszarach, które nie są odpowiednie do jej uprawy.
Rdzenna ludność stanowiąca większość, wywodzi się z różnych plemion Majów, w tym Mam, Akateków, Chujów, Q'anjobal i Jacalteków, z których każde plemię ma inny język i kulturę.
SHB (Strictly Hard Bean) oznacza, że kawa była uprawiana na wysokości powyżej 1350 metrów. (Termin ten jest również synonimem SHG/Strictly High Grown, w klasyfikacji wyższej niż HB).
EP (Europę preparation) oznacza, że zielona kawa była sortowana ręcznie w celu usunięcia wszelkich wadliwych ziaren i ciał obcych.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Odmiany: Typica, Bourbon i Caturra
Uprawa na wysokości: powyżej 1350 mnpm
Obróbka: myta
Czekolada mleczna, czerwone winogrona, pomarańcza, syrop klonowy