Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Guatemala La Inteligencia

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Guatemala La Inteligencia - Cechy
Cechy
Data palenia18.05.2022
Stopień paleniaMedium
SCA84+

 

Guatemala La Inteligencia

Hope Coffee to trzecia generacja producentów kawy w Huehuetenango w Gwatemali. Ojciec Don Otto zarządza farmą La Esperanza w San Pedro Necta. Gospodarstwo zostało założone przez jego ojca Don Octavio w 1974 roku. Don Otto już dawno zrozumiał, że kawa musi rosnąć w sposób zrównoważony i w harmonii z otaczającą ją florą i fauną. To sprawiło, że zaczął produkować wyjątkowo stabilną, słodką i czystą kawę. Do roku 2010 dołączył do firmy Octavio Herrera, syn Don Otto, otwierając nowe rynki w Azji, USA i Australii. Zwiększyło to zapotrzebowanie na kawę i zaczął pracować z nowymi rolnikami. Z pomocą ojca i agronomów wdrożył domowy nawóz organiczny innym partnerom i nauczył ich, jak samodzielnie go produkować.

 

La Inteligencia

 

Pan Itiel Vásquez, obecny właściciel La Inteligencia, zaczynał pracę na niewielkim obszarze gospodarstwa gdzie i zapoznał swoją żonę. Niedługo po śmierci teścia, pozostawiono mu pod opieką 34 hektarów plantacji kawy. Od tego czasu on i jego 4 szwagierki poświęcają czas i wysiłek, aby pozostać najlepszą plantacją w regionie. Mają nadzieję, że produkcja będzie kontynuowana, a część działek na plantacji jest już zarezerwowany dla ich trójki dzieci.

Proces obróbki jest tradycyjny dla kaw z Gwatemali, po zbiorach miąższ kawy jest usuwany w depulperatorach, następnie odbywa się fermentacja przez 30 godzin i potem ponownie proces mycia. Następnie, kawa jest rozprowadzana w słońcu na betonowych tarasach aż do wyschnięcia.

 

Kraj: Gwatemala

Region: Huehuetenango

Wysokość uprawy: 19000mnpm

Odmiana: Caturra, Bourbon

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 84+

Czekolada, orzech, morela, pomarańcza

 

instagram
Facebook