Cechy | |
Data palenia | 02.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84+ |
Guatemala La Inteligencia
Hope Coffee to trzecia generacja producentów kawy w Huehuetenango w Gwatemali. Ojciec Don Otto zarządza farmą La Esperanza w San Pedro Necta. Gospodarstwo zostało założone przez jego ojca Don Octavio w 1974 roku. Don Otto już dawno zrozumiał, że kawa musi rosnąć w sposób zrównoważony i w harmonii z otaczającą ją florą i fauną. To sprawiło, że zaczął produkować wyjątkowo stabilną, słodką i czystą kawę. Do roku 2010 dołączył do firmy Octavio Herrera, syn Don Otto, otwierając nowe rynki w Azji, USA i Australii. Zwiększyło to zapotrzebowanie na kawę i zaczął pracować z nowymi rolnikami. Z pomocą ojca i agronomów wdrożył domowy nawóz organiczny innym partnerom i nauczył ich, jak samodzielnie go produkować.
La Inteligencia
Pan Itiel Vásquez, obecny właściciel La Inteligencia, zaczynał pracę na niewielkim obszarze gospodarstwa gdzie i zapoznał swoją żonę. Niedługo po śmierci teścia, pozostawiono mu pod opieką 34 hektarów plantacji kawy. Od tego czasu on i jego 4 szwagierki poświęcają czas i wysiłek, aby pozostać najlepszą plantacją w regionie. Mają nadzieję, że produkcja będzie kontynuowana, a część działek na plantacji jest już zarezerwowany dla ich trójki dzieci.
Proces obróbki jest tradycyjny dla kaw z Gwatemali, po zbiorach miąższ kawy jest usuwany w depulperatorach, następnie odbywa się fermentacja przez 30 godzin i potem ponownie proces mycia. Następnie, kawa jest rozprowadzana w słońcu na betonowych tarasach aż do wyschnięcia.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Wysokość uprawy: 19000mnpm
Odmiana: Caturra, Bourbon
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 84+
Czekolada, orzech, morela, pomarańcza