Cechy | |
Data palenia | 21.09.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83,75 |
Guatemala Santa Clara Nuevo Oriente
Uprawa kawy w Gwatemali została wprowadzona przez niemieckich imigrantów w XIX wieku i od tego czasu kawa stała się głównym przemysłem, w którym prawie jedna czwarta populacji zajmuje się produkcją kawy. To, co sprawia, że kawa z Gwatemali jest tak wyjątkowa, to duża wysokość uprawy, różnorodne mikroklimaty, ciągłe opady deszczu oraz doskonała uprawa i przetwarzanie.
New Oriente jest jednym z najstarszych regionów uprawy kawy w Gwatemali. Jeden z najbiedniejszych i najbardziej odizolowanych obszarów Gwatemali, ma pochmurny i deszczowy klimat, podobny do Coban. Gleba jest bogata w minerały i bardzo różni się od pozostałych wulkanicznych regionów Gwatemali. W latach 80. XX wieku, w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na kawę specjalistyczną, region wystartował i zaczął szybko się rozwijać.
Kraj: Gwatemala
Region: Nuevo Oriente, Santa Rosa
Plantacja: Santa Clara - Oscar Lemus
Wysokość uprawy: 1600mnpm
Proces obróbki: myta
SCAA: 83,75
Czekolada, mandarynka i umiarkowana kwasowość