Cechy | |
Data palenia | 04.01.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Huehuetenango jest jednym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, ale jednym z najlepszych do produkcji kawy.
Prądy gorącego powietrza wznoszą się z równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i mieszają się tutaj z chłodnym powietrzem opadającym z gór Cuchumatanes, tworząc mikroklimat który chroni rosliny przed mrozem i umożliwia uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów.
Na szczęście region ma wiele rzek i strumieni, co sprawia, że producenci stosunkowo łatwo zakładają młyny. Co więcej, warunki geograficzne Huehue pomagają stworzyć wyjątkową kawę o wyraźnej kwasowości i owocowych smakach.
SHB (Strictly Hard Bean) określa, że kawę uprawiano na wysokości powyżej 1350 metrów. (Termin ten jest również synonimem SHG / Strictly High Grown, klasyfikacji wyższej niż HB). EP (europe preparation) oznacza, że zielona kawa została posortowana ręcznie w celu usunięcia wszelkich wadliwych ziaren i ciał obcych.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra
Rodzaj obróbki: myta
mleczna czekolada, pomarańcze