Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Guatemala ORO Huehuetenango

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Guatemala ORO Huehuetenango - Cechy
Cechy
Data palenia19.07.2021
Stopień paleniaMedium

Guatemala ORO Huehuetenango

 

Huehuetenango jest jednym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, ale jednym z najlepszych do produkcji kawy. Prądy gorącego powietrza wznoszą się z równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i mieszają z chłodnym powietrzem opadającym z gór Cuchumatanes, tworząc mikroklimat który chroni rośliny przed mrozem i umożliwia uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów. Na szczęście region ma wiele rzek i strumieni, co sprawia, że producenci stosunkowo łatwo zakładają młyny. Co więcej, warunki geograficzne Huehue pomagają stworzyć wyjątkową kawę o wyraźnej kwasowości i owocowych smakach.

Gwatemala jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie, a sama kawa ma 21% udział całkowitego eksportu kraju. Kawa została wprowadzona przez jezuitów w 1750 r., a od 1860 r. intensywnie jest uprawiana przez niemieckich imigrantów w cieniu mahoniu i hebanu, uzyskując kawę wysokiej jakości. Kawa jest produkowana głównie w wulkanicznych regionach Antigua, Atitlan, San Marcos, Fraijanes i górzystym regionie Huehuetenango. Najczęściej używanymi gatunkami botanicznymi są Bourbon, Caturra i Catuai. Klasyfikacja jest generalnie określana na podstawie wysokości nad poziomem morza upraw. Najbardziej rozpowszechniona jest uprawa SHB (strictly hard bean), która rośnie na wysokości pomiędzy 1600 a 1700 mnpm i charakteryzuje się średnią cielistością i bogatym aromatem. 

 

Kraj: Gwatemala

Region: Huehuetenango

Wysokość uprawy: 1600mnpm

Odmiana: Bourbon

Rodzaj obróbki: myta

 

mleczna czekolada, pomarańcza

 

 

instagram
Facebook