Cechy | |
Data palenia | 19.07.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Guatemala ORO Huehuetenango
Huehuetenango jest jednym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, ale jednym z najlepszych do produkcji kawy. Prądy gorącego powietrza wznoszą się z równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i mieszają z chłodnym powietrzem opadającym z gór Cuchumatanes, tworząc mikroklimat który chroni rośliny przed mrozem i umożliwia uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów. Na szczęście region ma wiele rzek i strumieni, co sprawia, że producenci stosunkowo łatwo zakładają młyny. Co więcej, warunki geograficzne Huehue pomagają stworzyć wyjątkową kawę o wyraźnej kwasowości i owocowych smakach.
Gwatemala jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie, a sama kawa ma 21% udział całkowitego eksportu kraju. Kawa została wprowadzona przez jezuitów w 1750 r., a od 1860 r. intensywnie jest uprawiana przez niemieckich imigrantów w cieniu mahoniu i hebanu, uzyskując kawę wysokiej jakości. Kawa jest produkowana głównie w wulkanicznych regionach Antigua, Atitlan, San Marcos, Fraijanes i górzystym regionie Huehuetenango. Najczęściej używanymi gatunkami botanicznymi są Bourbon, Caturra i Catuai. Klasyfikacja jest generalnie określana na podstawie wysokości nad poziomem morza upraw. Najbardziej rozpowszechniona jest uprawa SHB (strictly hard bean), która rośnie na wysokości pomiędzy 1600 a 1700 mnpm i charakteryzuje się średnią cielistością i bogatym aromatem.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Wysokość uprawy: 1600mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: myta
mleczna czekolada, pomarańcza