Cechy | |
Data palenia | 31.05.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Light 102 |
Buenos Aires - Dobre wiatry
Buenos Aires tłumaczy się jako "dobre wiatry", a ta osada na dużych wysokościach znana jest z wietrznej pogody.
Ta społeczność jest domem dla około 30 rodzin, i podobnie jak w sąsiednim Las Botijas, ma długą tradycję uprawy warzyw. W 2013 roku , po wyjątkowo złych zbiorach, społeczność zaczęła eksperymentować z sadzeniem kawy i okazała się bardzo skuteczna. Zespół jakościowy firmy Molinos był pod dużym wrażeniem wzrostu jakości kawy pochodzącej z tego regionu. Mikrolot został oceniony na 85,5 SCAA i zanotował nuty rodzynek, kakao, papai i miodu, podczas gdy kawa była jeszcze bardzo świeża.
Buenos Aires znajduje się w północno-zachodniej części departamentu Comayagua, w pobliżu Las Botijas - kolejnej społeczności produkującej mikroloty. Region ten zwykle wytwarzał pomidory, kapustę, paprykę i ziemniaki. Wraz z sosnami jest zalesiony przez drzewa guama i bananowce, które dają cień młodym rośliną kawowca. Drzewa Guama regulują azot w glebie, pomagając w redukcji lub eliminując potrzebę nawożenia chemicznego a duże, białe strąki zawierają nasiona, które smakują podobnie jak lody waniliowe, przynosząc im przydomek "ice cream–bean tree".
Region: Central Region, Comayagua
Producers:13
Altitude:1,550–1,750 meters ASL
Varieties:Catimor, Lempira
Processing:Washed, dried in solar dryers
Brown sugar, baker’s chocolate, caramel CleanRose, limeCrisp