Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Honduras Cauful organic

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Honduras Cauful organic - Cechy
Cechy
Data palenia28.05.2020
Stopień paleniaMedium

Honduras Cauful organic

W 1975 r. 228 producentów kawy i ich rodzin (w tym 30 kobiet) zaczęło wspólnie pracować i sprzedawać kawę pod nazwą Cooperativea Agrícola Uníon y Fuerza (CAUFUL).


W 2002 r. Zostali oficjalnie uznani za spółdzielnie i w tym samym roku jako grupa kupili plantacje o powierzchni 40 manzanas (28 ha) - co jest bardzo nietypową praktyką w okolicy - i zaczęli zajmować się nią wspólnie.
Dziś CAUFUL ma 146 aktywnych członków, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo i każde z nich posiada około 2,5 ha.

Grupa dzieli dwie maszyny do usuwania miąższu i suszy kawę zarówno na słońcu, jak i w suszarkach mechanicznych w pobliskim mieście. Becamo, siostrzana firma InterAmerican w Hondurasie, współpracuje z rolnikami CAUFUL nad procesami suszenia na słońcu. CAUFUL nieustannie pracuje nad poprawą jakości, a ostatnio przeszedł intensywne odmłodzenie wspólnej farmy, przycinając i usuwając sporą część drzew. Chociaż decyzja obniży produkcję w krótkim okresie - pomoże to w produkcji i poprawie jakości w przyszłości.


W mieście są dwie szkoły, a młodzież zachęca się do kontynuowania tradycji produkcji kawy.

 

 

Kraj: Honduras

Region: Marcala, La Paz

Wysokość uprawy: 1500mnpm

Odmiana: Lempira, Catuai, Parainema

Obróbka: Myta, suszona na słońcu

 

Mleczna czekolada, cytrusy, maślano-ziołowa

 

instagram
Facebook