Cechy | |
Data palenia | 03.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Honduras Cauful organic
W 1975 r. 228 producentów kawy i ich rodzin (w tym 30 kobiet) zaczęło wspólnie pracować i sprzedawać kawę pod nazwą Cooperativea Agrícola Uníon y Fuerza (CAUFUL).
W 2002 r. Zostali oficjalnie uznani za spółdzielnie i w tym samym roku jako grupa kupili plantacje o powierzchni 40 manzanas (28 ha) - co jest bardzo nietypową praktyką w okolicy - i zaczęli zajmować się nią wspólnie.
Dziś CAUFUL ma 146 aktywnych członków, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo i każde z nich posiada około 2,5 ha.
Grupa dzieli dwie maszyny do usuwania miąższu i suszy kawę zarówno na słońcu, jak i w suszarkach mechanicznych w pobliskim mieście. Becamo, siostrzana firma InterAmerican w Hondurasie, współpracuje z rolnikami CAUFUL nad procesami suszenia na słońcu. CAUFUL nieustannie pracuje nad poprawą jakości, a ostatnio przeszedł intensywne odmłodzenie wspólnej farmy, przycinając i usuwając sporą część drzew. Chociaż decyzja obniży produkcję w krótkim okresie - pomoże to w produkcji i poprawie jakości w przyszłości.
W mieście są dwie szkoły, a młodzież zachęca się do kontynuowania tradycji produkcji kawy.
Kraj: Honduras
Region: Marcala, La Paz
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Lempira, Catuai, Parainema
Obróbka: Myta, suszona na słońcu
Mleczna czekolada, cytrusy, maślano-ziołowa