Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Honduras Carmelo Puro

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Honduras Carmelo Puro - Cechy
Cechy
Data palenia19.10.2021
Stopień paleniaMedium

Honduras Carmelo Puro

 

Region Marcala należy do najbiedniejszych regionów w Hondurasie. Ludzie są bardzo zależni od rolnictwa i uprawy kawy. Café Orgánico Marcala (COMSA) została założona w 2000 roku przez 45 rolników dbających o społeczność. W tym czasie rolnicy cierpieli z powodu najniższych cen kawy, co powodowało, że jej zbiory były nieopłacalne. Większość okolicznych rolników została zmuszona do porzucenia swoich gospodarstw. Wielu z nich w poszukiwaniu pracy wyemigrowało do miast lub USA. Od tego czasu rolnicy COMSA połączyli siły, aby uzyskać dostęp do rynków specjalistycznych i odbudować swoje źródła utrzymania. Szybko przekonali się, że rolnictwo ekologiczne to coś więcej niż proces konwersji. Zaczęli więc rozwijać ekologiczną i zrównoważoną kulturę, która równoważy potrzeby biznesu, społeczeństwa i środowiska. Liczba członków stale rośnie. Około jednej czwartej członków to kobiety. Wielu rolników uprawia również owoce i warzywa oraz hoduje bydło, świnie, drób i ryby. Polityka produkcji ekologicznej COMSA poprawia jakość kawy poprzez przywracanie zubożonej żyzności gleby i zaprzestanie stosowania szkodliwych chemikaliów. COMSA płaci uczciwą cenę za kawę członków spółdzielni i zajmuje się całym procesem obróbki.

https://www.comsa.hn/

 

Kraj: Honduras

Region: La Paz, Marcala

Wysokość uprawy: 1700mnpm

Odmiana: Catuaí, Bourbon, Typica, Caturra

Rodzaj obróbki: Myta

 

Orzech, ciemna czekolada

 

 

instagram
Facebook