Cechy | |
Data palenia | 22.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Honduras Finca El Roble natural
Jonathan Sanchez wraz ze swoją rodziną uprawia kawę w górach środkowego Hondurasu. W sezonie, gdy rozpoczną się żniwa, zatrudnia do 10 zbieraczy. Całe żniwa odbywają się ręcznie. „El Roble” dosłownie oznacza „dąb” po hiszpańsku. Jonathan'a zainspirowało to by nadać nazwę dwu-hektarowej plantacji od dębu, który sam jest silny i odporny, a jego praca musi być taka sama, aby móc zapewnić siłę i ochronę swojej rodzinie.
"Ja, Rigoberto JR, posiadam około pół hektara, a mój tata około dwukrotnie więcej. To niewiele, wiemy o tym, ale pozwala nam wyżywić się i mieć dach nad naszymi głowami. Mój tata zaczął od fasoli i kukurydzy, na wynajętym kawałku ziemi, ale jak tylko mógł, kupił dla siebie małą farmę i zaczął uprawiać kawę. Był przekonany, że kawa doprowadzi do większego bezpieczeństwa finansowego i nauczył mnie, jak pracować na ziemi, odkąd byłem chłopcem. Cieszę się, że jestem hodowcą kawy, ale czuję się wstrząśnięty i osłabiony przez okrutny wpływ, które rynki międzynarodowe mają na nasze życie. Stawką są nasze źródła utrzymania i jesteśmy zbyt bezbronni, zbyt zależni od czynników, na które nie mamy wpływu, aby określić własne przeznaczenie i zbudować stabilną przyszłość. Dlatego staramy się szukać sposobów na mniejszą zależność od bezwzględnego, konwencjonalnego rynku. Mój tata dołączył do Cafesmo cztery lata temu i to było niezwykle pomocne, więc postanowiłem również dołączyć. Teraz plantacje są certyfikowane przez FTO, otrzymujemy pomoc techniczną a sprzedaż naszych kaw stała się nieco łatwiejsza. Co bardziej ekscytujące, nauczyłem się przygotowywać mikro-loty z własnych ziarenek, ale oczywiście z moim tatą. Niedawno przygotowałem 8 worków mytej Parainema i zaraz potem eksperymentowałem z obróbką Honey po raz pierwszy. Postanowiłem spróbować przygotować tylko jeden worek. Jesteśmy tak mali, że nie możemy zmarnować kawy podczas eksperymentów. Q-grader z Cafesmo zapewnia profil tego nano-lotu. Na naszej plantacji hodujemy również pszczoły. Zwiększają wydajność małych działek, które mamy, i odzyskujemy wystarczającą ilość miodu, aby sprzedać trochę sąsiadom."
Kraj: Honduras
Region: Montecillos
Plantacja: Finca El Roble
Wysokość uprawy: 1320 mnpm
Odmiana: Parainema, Catimor
Rodzaj obróbki: Natural
Certifikat producenta: FairTrade, RainForest Alliance
Słodki smak czerwonych jabłek, nuty rumu i kakao