Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Honduras Finca El Roble natural

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Honduras Finca El Roble natural - Cechy
Cechy
Data palenia06.07.2022
Stopień paleniaLight

Honduras Finca El Roble natural

 

Jonathan Sanchez wraz ze swoją rodziną uprawia kawę w górach środkowego Hondurasu. W sezonie, gdy rozpoczną się żniwa, zatrudnia do 10 zbieraczy. Całe żniwa odbywają się ręcznie. „El Roble” dosłownie oznacza „dąb” po hiszpańsku. Jonathan'a zainspirowało to by nadać nazwę dwu-hektarowej plantacji od dębu, który sam jest silny i odporny, a jego praca musi być taka sama, aby móc zapewnić siłę i ochronę swojej rodzinie.

 

"Ja, Rigoberto JR, posiadam około pół hektara, a mój tata około dwukrotnie więcej. To niewiele, wiemy o tym, ale pozwala nam wyżywić się i mieć dach nad naszymi głowami. Mój tata zaczął od fasoli i kukurydzy, na wynajętym kawałku ziemi, ale jak tylko mógł, kupił dla siebie małą farmę i zaczął uprawiać kawę. Był przekonany, że kawa doprowadzi do większego bezpieczeństwa finansowego i nauczył mnie, jak pracować na ziemi, odkąd byłem chłopcem. Cieszę się, że jestem hodowcą kawy, ale czuję się wstrząśnięty i osłabiony przez okrutny wpływ, które rynki międzynarodowe mają na nasze życie. Stawką są nasze źródła utrzymania i jesteśmy zbyt bezbronni, zbyt zależni od czynników, na które nie mamy wpływu, aby określić własne przeznaczenie i zbudować stabilną przyszłość. Dlatego staramy się szukać sposobów na mniejszą zależność od bezwzględnego, konwencjonalnego rynku. Mój tata dołączył do Cafesmo cztery lata temu i to było niezwykle pomocne, więc postanowiłem również dołączyć. Teraz plantacje są certyfikowane przez FTO, otrzymujemy pomoc techniczną a sprzedaż naszych kaw stała się nieco łatwiejsza. Co bardziej ekscytujące, nauczyłem się przygotowywać mikro-loty z własnych ziarenek, ale oczywiście z moim tatą. Niedawno przygotowałem 8 worków mytej Parainema i zaraz potem eksperymentowałem z obróbką Honey po raz pierwszy. Postanowiłem spróbować przygotować tylko jeden worek. Jesteśmy tak mali, że nie możemy zmarnować kawy podczas eksperymentów. Q-grader z Cafesmo zapewnia profil tego nano-lotu. Na naszej plantacji hodujemy również pszczoły. Zwiększają wydajność małych działek, które mamy, i odzyskujemy wystarczającą ilość miodu, aby sprzedać trochę sąsiadom."

 

 

Kraj: Honduras

Region: Montecillos

Plantacja: Finca El Roble

Wysokość uprawy: 1320 mnpm

Odmiana: Parainema, Catimor

Rodzaj obróbki: Natural

Certifikat producenta: FairTrade, RainForest Alliance

 

Słodki smak czerwonych jabłek, nuty rumu i kakao

 

instagram
Facebook