Cechy | |
Data palenia | 27.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 87,5 |
HONDURAS JORGE HERNANDEZ
Gleba, klimat i warunki panujące w Hondurasie są takie same jak w krajach sąsiednich. Honduras oferuje szeroki zakres jakości kawy. Kraj ten może produkować tańszą kawę do mieszanek jak i wyspecjalizowane partie, które rywalizują z bardziej popularnymi kawami z Ameryki Środkowej.
W przeszłości, plantatorzy kawy z Hondurasu sprzedawali swoje ziarna do Gwatemali gdzie sprzedawały się po wyższej cenie z powodu reputacji kawy z Gwatemali. Po tym, jak rządowy podatek od eksportu kawy zaczął odgrywać rolę w branży kawowej, kraj zwiększył produkcję i radykalnie poprawił jakość kawy. Od tego czasu popyt wzrósł a sprzedaż kawy za granicą stała się niepotrzebna. Obecnie producenci kawy i rząd Hondurasu podjęli misję poprawy jakości kawy. Uchwalono przepisy, które dają producentom kawy zachęty podatkowe, a także zbudowano autostrady umożliwiające dostęp do odległych regionów uprawy kawy.
Kraj: Honduras
Region: Santa Rosa de Copan
Producent: Jorge Hernandez
Wysokośc uprawy: 1700mnpm
Odmiana: Caturra, Catuai,
Rodzaj obróbki: Natural
SCA: 87,5
słodka i owocowa, bergamotka, syrop klonowy,