Cechy | |
Data palenia | 20.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 82 |
Indie Plantation AA Bababudan
Saga o indyjskiej kawie rozpoczęła się skromnie, kiedy legendarny święty Baba Budan zasadził w 1600 r. „Siedem nasion” Mokki przywiezionych z Jemenu, na dziedzińcu jego pustelni na „Baba Budan Giris” w Karnatace. Przez dość długi czas rośliny stanowiły ciekawostkę ogrodową i powoli rozprzestrzeniały się jako nasadzenia przydomowe. Znany również jako Dattatray Peeta, Budan Giri to pasmo górskie w Karnatace. Kawa w Indiach jest uprawiana pod baldachimem o gęstym naturalnym cieniu w ekologicznie wrażliwych regionach Zachodnich i Wschodnich Ghatów. Jest to jeden z 25 ważnych punktów bioróżnorodności na świecie. Sama plantacja nosi nazwę od pasma górskiego i świętego człowieka i znajduje się na wzgórzu Dattagiri.
W Indiach myte kawy arabika są określane jako Plantation, a niemyte jako Cherry. AA określa jakość i wielkość ziarna ( AA, A, B, C )
Kraj: Indie
Region: Karnataka
Odmiany: Bourbon
Uprawa na wysokości: do 1400 mnpm
Obróbka: myta
SCA: 82
Czekolada, Śliwka, Toffi, Goździki