Cechy | |
Data palenia | 16.06.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Indonesia Java Jampit Estate
Od wieków, ten archipelag wschodni znany był z żyznej ziemi, obfitych zasobów naturalnych i egzotycznych produktów, z tego powodu zyskał miano „wyspy przypraw”. Dziś Java pozostaje bogata w zasoby, różnorodne kultury i naprawdę oszałamiające naturalne piękno. Obok wodospadów, gorących źródeł i jeziora kraterowego Ijen - największego na świecie kwaśnego jeziora, znajdują się tutejsze plantację kawy. Turkusowa woda jeziora kontrastuje z naturalną żółtą siarką, która unosi się wokół niej.
Rolnictwo było tradycyjnym kręgosłupem gospodarki Indonezji która dziś jest głównym producentem kilku ważnych roślin uprawnych - w tym oleju palmowego, trzciny cukrowej, cynamonu, gałki muszkatołowej i kawy - uprawianych zarówno na dużych plantacjach, jak i przez drobnych właścicieli.
Plantacja Jampit Estate, na płaskowyżu Ijen we wschodniej Jawie, została założona w 1900 r. przez holenderskie biuro Administatie Davit Bernie i jest dziś zarządzana przez państwowe przedsiębiorstwo PT Perkebunan Nusantara XII ( PTPN XII ).
Cykl zbiorów trwa od 80 do 100 dni, a kawa zbierana jest od czerwca do września. W Kalisat Jampit Factory wiśnia jest fermentowana (beztlenowo) przez 36 godzin, myta, płukana i pozostawiana z 8 do 10 procentami owoców pozostających na ziarnach kiedy przechodzi na patio do suszenia i sortowania ręcznego na podniesionych łożach.
Kraj: Indonezia
Region: Ijen Plateau, East Java Island
Wysokość uprawy: 1600mnpm
Odmiana: Typica
Rodzaj obróbki: myta, suszona na słońcu
Czekolada, migdały, wanilia