Cechy | |
Data palenia | 07.05.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Indonesia Sulawesi Kalossi
Na indonezyjskiej wyspie Sulawesi, niedaleko wioski Kalossi, wulkaniczna gleba na dużej wysokości jest idealna do uprawy kawy. Podobnie jak inne indonezyjskie kawy, Sulawesi Kalossi ma bardzo niską kwasowość, a zatem stanowi doskonałą poranną kawę. W filiżance otrzymamy gęsty napar słodkiej czekolady z przyprawami.
Giling Basah
Indonezyjskie kawy od dawna są cenione za szczególny profil - delikatną kwasowość, kremową konsystencję i smaki - od czekolady i czerwonych owoców po ziołowy, umami i słodki tytoń - który wynika przede wszystkim z najpopularniejszej w kraju metody przetwarzania Giling Basah.
Giling Basah polega na obłuszczeniu pergaminu, z ziaren o wilgotności około 50 procent - w porównaniu od 10 do 12 procent wilgoci, co jest powszechne w większości procesów w innych regionach uprawy kawy. Następnie są one czyszczone z łuski, pakowane w worki i wysyłane do odpoczynku - co jest również unikalne w Indonezji. Czyszczenie z łuski zwykle ma miejsce tuż przed wysyłką kawy do portu.
Region : Sulawesi
Wysokość uprawy : 1300 mnpm
Odmiana : Catimor
Obróbka : Giling Basah
Sposób parzenia: Espresso, kafeterka, French Press