Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Indonesia Sulawesi Kalossi

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Indonesia Sulawesi Kalossi - Cechy
Cechy
Data palenia07.05.2021
Stopień paleniaMedium

Indonesia Sulawesi Kalossi

 

Na indonezyjskiej wyspie Sulawesi, niedaleko wioski Kalossi, wulkaniczna gleba na dużej wysokości jest idealna do uprawy kawy. Podobnie jak inne indonezyjskie kawy, Sulawesi Kalossi ma bardzo niską kwasowość, a zatem stanowi doskonałą poranną kawę. W filiżance otrzymamy gęsty napar słodkiej czekolady z przyprawami.

 

Giling Basah
Indonezyjskie kawy od dawna są cenione za szczególny profil - delikatną kwasowość, kremową konsystencję i smaki - od czekolady i czerwonych owoców po ziołowy, umami i słodki tytoń - który wynika przede wszystkim z najpopularniejszej w kraju metody przetwarzania Giling Basah.

Giling Basah polega na obłuszczeniu pergaminu, z ziaren o wilgotności około 50 procent - w porównaniu od 10 do 12 procent wilgoci, co jest powszechne w większości  procesów w innych regionach uprawy kawy. Następnie są one czyszczone z łuski, pakowane w worki i wysyłane do odpoczynku - co jest również unikalne w Indonezji. Czyszczenie z łuski zwykle ma miejsce tuż przed wysyłką kawy do portu.

 

Region : Sulawesi

Wysokość uprawy : 1300 mnpm

Odmiana : Catimor

Obróbka : Giling Basah

 

 

Sposób parzenia: Espresso, kafeterka, French Press

 

 

instagram
Facebook