Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Indonezja Manheling Mena Gold

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Indonezja Manheling Mena Gold - Cechy
Cechy
Data palenia01.07.2020
Stopień paleniaMedium
SCA84

Sumatra Mandheling jest uprawiana na zboczach góry Leuser, wulkanu w pobliżu portu Padang. Została nazwana na cześć ludu Mandailing, grupy etnicznej w rejonie Batak. Mówi się, że w Leuser Range znajduje się jeden z najstarszych i najbogatszych biologicznie ekosystemów na świecie.

Sumatra
Indonezja jest archipelagiem ponad 17 000 wysp, a Sumatra jest drugim co do wielkości. Wyspy powstały w wyniku działalności wulkanicznej, a ich bogata w minerały gleba - wzmocniona popiołem wulkanicznym i różnorodnym życiem roślin - pomogła uczynić kawę Indonezji jedną z najbardziej znanych i sławnych na całym świecie.
Drzewa kawowe zostały pierwotnie sprowadzone do Indonezji na początku XIX wieku przez holenderskich kolonizatorów, którzy starali się przełamać światowy monopol arabski na uprawę kawy. W ciągu kilku lat kawa indonezyjska zdominowała światowy rynek kawy - choć pod koniec tego wieku choroba całkowicie zniszczyła uprawy. Drzewa kawy zostały skutecznie przesadzone i szybko zyskały duży udział w rynku światowym, dopóki plantacje nie zostały ponownie spustoszone podczas II wojny światowej.

Giling Basah
Indonezyjskie kawy od dawna są cenione za szczególny profil - delikatną kwasowość, kremową konsystencję i smaki - od czekolady i czerwonych owoców po ziołowy, umami i słodki tytoń - który wynika przede wszystkim z najpopularniejszej w kraju metody przetwarzania Giling Basah.

Giling Basah polega na obłuszczeniu pergaminu, z ziaren o wilgotności około 50 procent - w porównaniu od 10 do 12 procent wilgoci, co jest powszechne w większości  procesów w innych regionach uprawy kawy. Następnie są one czyszczone z łuski, pakowane w worki i wysyłane do odpoczynku - co jest również unikalne w Indonezji. Czyszczenie z łuski zwykle ma miejsce tuż przed wysyłką kawy do portu.

TP - Triple-picked oznacz potrójne ręczne sortowanie

 



Kraj: Indonezja

Region: Batak - Aceh

Wysokość uprawy: 1500mnpm

Odmiana: Catimor, Typica

Rodzaj obróbki: Giling Basah

 

Czekolada, cydr, przyprawy, słodki tytoń,

instagram
Facebook