Cechy | |
Data palenia | 13.07.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Sumatra Mandheling jest uprawiana na zboczach góry Leuser, wulkanu w pobliżu portu Padang. Została nazwana na cześć ludu Mandailing, grupy etnicznej w rejonie Batak. Mówi się, że w Leuser Range znajduje się jeden z najstarszych i najbogatszych biologicznie ekosystemów na świecie.
Sumatra
Indonezja jest archipelagiem ponad 17 000 wysp, a Sumatra jest drugim co do wielkości. Wyspy powstały w wyniku działalności wulkanicznej, a ich bogata w minerały gleba - wzmocniona popiołem wulkanicznym i różnorodnym życiem roślin - pomogła uczynić kawę Indonezji jedną z najbardziej znanych i sławnych na całym świecie.
Drzewa kawowe zostały pierwotnie sprowadzone do Indonezji na początku XIX wieku przez holenderskich kolonizatorów, którzy starali się przełamać światowy monopol arabski na uprawę kawy. W ciągu kilku lat kawa indonezyjska zdominowała światowy rynek kawy - choć pod koniec tego wieku choroba całkowicie zniszczyła uprawy. Drzewa kawy zostały skutecznie przesadzone i szybko zyskały duży udział w rynku światowym, dopóki plantacje nie zostały ponownie spustoszone podczas II wojny światowej.
Giling Basah
Indonezyjskie kawy od dawna są cenione za szczególny profil - delikatną kwasowość, kremową konsystencję i smaki - od czekolady i czerwonych owoców po ziołowy, umami i słodki tytoń - który wynika przede wszystkim z najpopularniejszej w kraju metody przetwarzania Giling Basah.
Giling Basah polega na obłuszczeniu pergaminu, z ziaren o wilgotności około 50 procent - w porównaniu od 10 do 12 procent wilgoci, co jest powszechne w większości procesów w innych regionach uprawy kawy. Następnie są one czyszczone z łuski, pakowane w worki i wysyłane do odpoczynku - co jest również unikalne w Indonezji. Czyszczenie z łuski zwykle ma miejsce tuż przed wysyłką kawy do portu.
TP - Triple-picked oznacz potrójne ręczne sortowanie
Kraj: Indonezja
Region: Batak - Aceh
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Catimor, Typica
Rodzaj obróbki: Giling Basah
Czekolada, cydr, przyprawy, słodki tytoń,